Грешки на амбициозните родители

Објавено на: Jan 02, 2017 од Мама Силвана

Следен пат ако запознаете тврдоглаво дете не му забележувајте. Голема е веројатноста да го воспитуваат преамбициозни родители.

За последиците кои во воспитувањето ги предизвикуваат преамбициозните родители се повеќе се зборува, а научниците од универзитетот во Аризона утврдиле дека инсистирањето на добри оценки во училиштата е на сметка на социјалните вештини на децата како љубезност.

Исто така децата кои виделе дека нивните родители повеќе ги ценат постигнувањата отколку љубезноста имаат поголема веројатност да развиваат анксиозност и депресија.

Децата под притисок имаат пониска самодоверба, полошо се однесувале и биле покритични кон родителите. Парадоксално но овие деца имаат и полоши оценки, повеќе проблеми во учењето и послаби се во дисциплината на училиште.


Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk



Коментари

Би можело да ве интересира и…