Дали би требало да јадете преработено месо

Објавено на: Jan 10, 2017 од Мама Кате

Преработеното месо ги засилува симптомите на астмата, се вели во ново истражување. Во салама, колбаси и шунка се содржи конзервансот нитрит, кој е штетен за дишните патишта. Конзумацијата на преработено месо четири пати неделно ги продлабочува симптомите на астма – отежнато дишење и тежина во градите. Во исто време други експерти велат дека оваа врска не е докажана и треба да се направат дополнителни испитувања. Експертите советуваат да се држиме до здрава исхрана како целина, а не да се воздржуваме од еден конкретен штетен производ.

Во истражувањето учествувале 1.000 Французи. Нивниот живот е набљудуван во текот на 10 години. Околу половина од нив страдале од астма. Светската здравствена организација го одредува преработено црвено месо кон канцерогено. Колбасите, сланината и колбасите предизвикуваат рак на дебелото црево. Ризикот од развојот на овој рак се зголемува со 18% во случај на консумирање на 50 грама слично месо дневно.


Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk



Коментари

Би можело да ве интересира и…