Дефинирање на потешкотиите во изговорот на гласовите кај децата

За жал, се повеќе деца се соочуваат со одредени потешкотии во говорниот развој.

Во целиот дијапазон на дефинирани проблеми во гласовните и вокабуларните можности кај децата, најчесто застапени се следниве:

– целосно отсуство на вокабулар и гласовна можност која што се нарекува алалија

– отсуство на изговор на одреден глас, погрешен изговор или замена на одреден глас со друг е говорно нарушување се нарекува дислалија

– неправилниот изговор на гласовите С, Ц, З, Ш, Ж се нарекува сигматизам

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk