Зрачењето и абортусот

Студијата која опфатила повеќе стотици жени покажала дека оние трудници кои биле изложени на зрачење на мобилните телефони, безжичните мрежи и далекуводите – имале три пати повеќе абортуси.

Објавена во списанието Scientific Reports, оваа студија не утврдила дефинитивно што ги предизвикува абортусите, но укажала дека влијанието на електромагнетните зрачења на бременоста мора сериозно да се истражи. „Сите им се изложени и ако постои штетен ефект, тогаш е од огромно значење“, вели воидтелот на студијата, Де-Кун Ли, репродуктивен и перинатален епидемиолог.

Научниците ги опремиле трудниците со мерачи на електромагнетни зрачења кои тие ги носеле 24 часа. Резултатите биле загрижувачки.

Додека меѓу трудниицте кои биле изложени на најмала количина на зрачења стапката на абортуси била 10,4 отсто, помеѓу останатите трудници, таа била дури 24,2 отсто.

Кога научниците ги исклучиле контролните фактори кои можат да предизвикаат абортус – мачнина и повраќање, историја на претходни абортуси, употреба на алкохол, кофеин, вирусни инфекции – утврдиле дека ризикот од абортус кај жените најизложени на електромагнетни зрачења, без оглед на расата и нивото на образование, бил дури 2,72 пати поголем.

Иако електромагнентите зрачења се денеска толку присутни, нивната опасност по здравјето е прилично слабо проучувана. Најмногу се истражувала врската помеѓу зрачењето и ракот, но бидејќи ракот се развива со децении, тешко е да се измери влијанието на зрачењето.

Ова истражување укажало дека електромагнетните зраци дефинитивно ѝ штетат на бременоста, но не и кои извори колку се опасни. Потребно е да се испита колку навистина имаат влијание, секој за себе, мобилните телефони или фенот или другите домашни апарати.

Производителите на мобилни елефони упорно се спротивставуваат на обидите овие апарати да се обележат со предупредувања, тврдејќи дека ризикот не е докажан. Меѓутоа, стручњаците советуваат телефоните да не се држат во џеб, и да не бидат близу до креветот додека спиеме.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk