Како да ги заштитите млечните заби

Сите знаеме колку е тешко малите деца да седнат на стоматолошкиот стол. Тоа е и главната причина за брзото и често расипување на забите кај децата. Земајќи ги предвид овие потешкотии, треба да се обрне посебно внимание на оралното здравје со никнување на првите млечни заби. Ова е многу важно за да се превенира предвременото губење на забите. Празнината на изгубениот заб по пат на лизгање може да се пополни со соседниот заб и да го затвори ова место. Поради ова новиот заб не е во можност нормално да излезе и затоа расте внатрешно или, пак, излегува на погрешно место. Кај ваквите случаи неизбежен е ортодонтски третман (третман со протези). Доколку, поради одредена причина, предвреме се извади еден млечен заб, со цел да не се придвижат соседните заби и да го зафатат неговото место, стоматолозите препорачуваат фиксни и подвижни чувари на простор кои се стават на местото на извадениот заб.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk