Како да препознаете интровертно дете

Забележавте дека вашето дете е молчаливо, сака да биде осамено и да ужива во својот свет. Дали тогаш е подобро да се почитува неговата природа или да се направи се за тоа да се однесува поопуштено, комуникативно?

Според зборовите на експертите, чувствителното и интровертно дете треба да се пушти непречено да се развива и да го гради својот внатрешен свет во свој ритам. Не е добро да се присилуваат чувствителните деца на комуникација кога тоа не го сака тоа.

Сите деца се различни и прекрасни

Некои деца како од раѓањето да се зацврстиле и станале отпорни на околината . Тие речиси секогаш лесно потонуваат во сон дури и кога се наоѓаат во непознат дом, дури и кога е на улица или во стан полн бучава. Ноќта ја преспијат без будење. Тие лесно се навикнуваат на непозната средина. Тие лесно се дружат меѓу другите мали деца.

Од друга страна има деца за кои велиме дека се со пренежни. За пренежни, пречувствителни деца ги сметаме оние чии чувства е полесно да се повредат и лесно да се вознемириат, кои акутно реагираат на промени. Тие деца имаат потреба од предвидливи и стабилни ритуали за смирување и заспивање.

Детето може да биде чувствително и интровертно, и тоа е во ред

Со овие деца, како и со првите, сè е во совршен ред. Тие не се исплашени, не се совладани, ниту разгалени. Тие се само почувствителни од другите деца. Тие го чувствуваат подобро нивното тело, порезицно и затоа реагираат на било какви надворешни или внатрешни, телесни промени побурно.

Сите деца го чувствуваат своето тело поинтензивно од возрасните. Возрасните луѓе во својата слика на сопственото тело имаат поделба на главата и на остатокот од телото. Кога ќе го прашате возрасното лице каде се наоѓа ЈАС во неговото тело, тоа речиси сигурно ќе ви покаже на челото или на главата. Многу мало дете ќе ви покаже кој било дел од своето тело. Неговото ЈАС може да се најде и во пети, и во срцето и во раката. Неговото цело тело е негово ЈАС. Како резултат на тоа, детето толку многу плаче кога паѓа, го убие коленото или ги гризне усните.

Возрасниот човек направил расцеп помеѓу главата, умот и остатокот од неговото тело и се отуѓил од сензации кои што му ги испраќа телото. Но, мало дете, а особено децата кои се од овој чувствителен “вид”, го чувствуваат нивното тело посилно и подобро од возрасен човек.

Повеќе го сакаат својот внатрешен свет

Чувствителните деца почесто се повлечени од другите деца. Тие не се срамат од другите, но едноставно го преферираат нивниот внатрешен свет. Тие не се толку многу свртени кон надвор, колку кон нивниот богат внатрешен живот. И тие сакаат да се дружат со други деца, но најчесто со добро избрани соработници кои се чувствуваат безбедно. Такви ќе бидат најверојатно и кога ќе пораснат. Тие нема да бидат забавувачи, нема да уживаат во водењето на главната работа, нема да бидат од децата кои веднаш влегуваат во групата и ќе станат најпопуларни. Ќе има еден или двајца пријатели, но навистина ќе има длабоки пријателства.

На интровертното дете треба да му се дозволи да се развива непречено и да го гради својот внатрешен свет во неговиот ритам. Не е добро да се присилуваат чувствителните деца да комуницираат кога не сакаат.

Овие деца, кога ќе пораснат, најверојатно, ќе посакаат повремено да се осамат, бидејќи тие акумулираат енергија. Тие ќе бидат наклонети да се вклучат во длабоки разговори, луѓето ќе имаат доверба во нив и веројатно нема да можат лесно да разговараат со непознати луѓе или во заедницата на многу луѓе. Тие нема да сакаат да бидат изложени, и да се наоѓаат во центарот на вниманието.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk