Кога главата на бебето неправилно расте

Краниосиностоза е дефект кој може да се случи уште во стомакот на мајката каде прерано се затвораат местата помеѓу коските на главата.

Покрај тоа можат да се јават и различни деформитети на черепот.Некои од овие дeформитети можат да го ограничат растот на мозокот и да дадат невролошки пореметувања.Од останатите компликации може да се јави стрбизам и атрофија на очниот нерв.

Родителите нешто подоцна може да го забележат раното затворање на големата фонтанела и невообичаената форма на главата.

Најчесто терапијата е хируршка за да се спречи настанување на компликации, интракранијален притисок и оштетување на видот и слухот.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk