Кога излегуваат млечните заби

Млечните заби кај децата излегуваат помеѓу шестиот и осмиот месец. Во периодот помеѓу 2,5 до 3-годишна возраст децата имаат веќе оформена забна низа од 20 заба, и тоа 10 на горната и 10 на долната вилица. Тие играат важна улога во оралното и општото здравје на децата и се задржуваат во нивната уста до 12 години. На шестгодишна возраст на децата им излегуваат првите катници. Од 7-8 годишна возраст никнуваат забите секачи, меѓу 9-11 годишна возраст излегуваат преткатниците и кучешките заби, додека на 12-годишна возраст растат вторите големи катници. Можно е кај некои деца процесот на менување заби да биде порано или подоцна.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk