Лажната бременост како последица на психолошки и неврохронични фактори

Псевдоциезата е многу ретка, но сепак сериозна емоционална и психолошка состојба кај жените. Psevdociezo (зборот доаѓа од грчкиот јазик и значи pseudes – неточно и kyesis – бременост) се карактеризира со постоење на неколку знаци и симптоми на бременост кај жената но при тоа постои отсуство на фетус.
Оваа појава е последица на психолошки и неврохронични фактори при која се појавуваат физички промени во телото на жената, како што е отсуството на менструален циклус, зголемување на стомакот и сл. а при тоа воопшто не постои развој на плод во матката.
Истражувањата покажале дека депресијата по своите биолошки својства се поврзува со забележително намалување на биогените амини, кои индиректно водат кон дисфункција на нервните мрежи при приклучување на повеќе кортикални центри во хипоталамусот, кој пак е центар за контрола и регулација на половите хормони.
Жените кои имаат искусно лажна бременост велат дека во некои случаи навистина е точно дека симптомите се целосно еднакви со симптомите на бременост. Во тој контекст се мисли на

• аменореа (отсуство на менструалното крварење)
• појава на утрински мачнини
• зголемување на обемот на стомакот
• пораст на градите

Кај жените кои се соочуваат со оваа несакана појава препорачливо е да се третираат основните емоционални и психолошки причинители на лажната бременост, вклучувајќи ги стресот, анксиозноста и депресијата како главни причинители.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk