Навикнете ги децата на храна со помалку сол

Објавено на: Nov 03, 2016 од Мама Ане

Честото консумирање готварска сол е опасност за здравјето како на возрасните така и на децата.

Лошиот ефект на готварската сол се должи на натриумот кој го има во неа. Големиот внес на натриум ја зголемува загубата на калциум од коските, создава ризик за покачување на крвниот притисок и ја нарушува функцијата на бубрезите.

Навикнете ги децата на храна со помалку сол и избегнувајте да им давате храна која содржи поголема содржина на сол во својот состав (солено сирење, сувомеснати производи како колбаси, салами, чипс, зеленчук конзервиран со сол и друго). Кога се јаде, не треба да се практикува навиката децата сами или родителите во нивно присуство да ја досолуваат храната.

Децата од 1-3 години треба да внесуваат до 2 грама сол дневно, додека децата од 4-6 години до 3 грама дневно.


Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk



Коментари

Би можело да ве интересира и…