Од кога се дава антибиотик кај деца

Нема ограничување за возраста, има ограничување во однос на тоа кој антибиотик може да се даде на која возраст. Групата полусинтетски пеницилини може да се дадат уште од најраната возраст, групата антибиотици кои содржат клавулонска киселина – цефалоспорини не се за новороденчиња и за деца во првите 2-3 месеци. Практично сите антибиотици може да се дадат без разлика на ограничување на возраста, само треба да се внимава на дозата која се дава и на временскиот интервал. Обично колку е помало детето, растојанието меѓу две терапии треба да биде поголемо.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk