Постои ли поврзаност помеѓу работата на мозокот и аутистичниот спектар

Истражувањата покажале дека сродните симптоми кои го опфаќаат аутистичниот спектар во извесна мерка се резултат на дисфункција на мозокот и одредени мозочни регии.
Современите методи на отсликување на мозокот и електроенцефалогијата покажале дека тоа се однесува на проблеми во невралните поврзувања помеѓу различни делови од мозкот.

Делови од мозокот на луѓето со аутистичен спектар се покажуваат како подрачја со претерано висока поврзаност, односно други делови се покажуваат како подрачја со претерано ниска поврзаност. Со други зборови, некои делови од мозокот се престимулирани а некои се премалку стимулирани.

Сите тие промени во мозочните регии резултираат со видливи промени во однесувањето и варијации во степенот на познавања.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk