Спуштање на бебето низ родилниот канал

Најточниот начин што обезбедува сигурна информација дали главата на бебето е спуштена во карличниот канал е прегледот од страна на лекар.

При вагиналениот преглед лекарот утврдува дали може да се почувствува главата на бебето во карлицата ( вагиналниот канал ), а со помош на надворешен преглед лекарот го утврдува тоа увидувајќи благи коскени испапнувања на карлицата.

Оваа положба се нарекува нулта степен бидејќи многу лекари ја делат состојбата на карлицата за време на породувањето на неколку нивоа, обично од -5 до +5. Ако лекарот увиди дека бебето само што почнало да се спушта тогаш може да даде мислење дека карлицата е во положба -4 или -5 ( ова ниво се нарекува пливање ) Кога породувањето ќе започне тогаш главата на бебето доаѓа во позиција на +1 или +2 и така се до позиција +5 кога се појавува надвор од вагиналниот отвор.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk