Што ја предизвикува нетолеранцијата на лактоза кај децата

Причинителот на оваа појава кај децата најдобро може да се објасни преку сознанието како кај возрасните личности доаѓа до тоа тие да бидат нетолерантни на лактоза.
Примарниот недостаток на лактоза се развива со текот на времето, започнувајќи раното детство. Во тој период телото започнува да го редуцира производството на ензимот лактаза. Лактозната интолеранција што се појавува како метаболичко пореметување претставува неможност за преработка на млечниот шеќер лактоза. Лактозата во организмот на детето се разградува со помош на ензимот лактаза.

Кај поголемиот број од оние деца кои се нетолерантни на лактоза постои недостаток на лактаза, дури и ако симптомите се појавуваат подоцна во периодот на адолесценцијата. Ако во организмот недостасува лактаза, неразградената лактоза доспева во дебелото црево каде создава киселини и гасови-едни од најчестите симпоми на нетолеранција на лактоза.

Научниците идентификувале можна генетска врска помеѓу примарниот недостаток на лактаза.Оваа врска може лесно да се открие со помош на генетски тестирања.

Секундарниот недостаток на лактаза е резултат на оштетување на тенкото црево, пропратени со упорна дијареа. Овој тип на недостаток се јавува во било која возраст, но најчест е во раното детство.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk