Јогата позитивно влијае врз здравјето

  1. Јогата се дефинира како наука за умот и многу позитивно делува на целокупното здравје.

Делува на намалување на последиците предизвикани од стрес, делува на ставање под контрола на умот, делува на здравјето на сите органи и според најновите истражувања кои се извршени во таа област, делува и на здравјето на срцето.

Истражувањето кое беше спроведено од научници кои предаваат на индискиот институт за технологија, потврди и го докажа она кое повеќето од практикантите на јога го знаат, а тоа е дека јогата помага да се постигне контрола врз бројот на отчукувања на срцето.

Во истражувањето учествуваа 84 мажи, кои покажаа дека со правилно вежбање на јога, како и со правилно дишење, можат да ги контролираат симпатичниот и парасимпатичниот нервен систем, а со тоа можат да делуваат на бројот на отчукувања на срцето.

Оваа информација е особено значајна за возрасните луѓе кои имаат некаков здравствен проблем предизвикан од било какви причини.
Тие доколку почнат да практикуваат јога и бидат упорни и истрајни, за одреден временски период ќе можат успешно да се справат со разните облици на психички стрес, ќе можат под контрола да ја стават и возбудата било да е позитивна или негативна, ќе можат да се заштитат од стресни ситуации и ред други работи кои во ова време влијаат на нас.

Во светот постојат луѓе кои целиот нивни живот го посветиле на јогата и на медитацијата. Тие кога навлегуваат во длабока медитација имаат целосна контрола врз работата срцето. Можат и способни се да направат нивното срце на момент да престане да работи, а после излегувањето од медитација да ја нормализираат неговата работа.

Ние секако дека не сакаме да постигнеме таква состојба, но за почеток доволно е да почнеме да практикуваме редовно јога и да уживаме во нејзините благодати по однос на нашето здравје.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk