Добриот човек гледа добро во секого, а лошиот човек гледа лошо во се


Добриот човек е добар пред кого и да се најде. Тој гледа добро во секого, додека пак лошиот човек гледа лошо во се, тргнувајќи од начинот на кој тој би размислувал и би делувал, тој веднаш се сомнева дека и другите би делувале на истиот начин.

Е е вредно својот душевен мир да го дадеш во залог на размислувањата кои се недостатоците на другите луѓе. Само размисли што за тебе ќе донесе размислувањето колку секоја личност што ја познаваш е прекрасна и посебна на свој индивидуален начин.

Ако некој те повреди, потруди се да поминеш преку тоа. Прости!

Биди како роза, која го дава својот опоен мирис на сите, дури и на оние кои не застануваат да ја мириснат и да и се воодушеват на нејзината убавина.

Биди како дрво, кое со своите раскошни гранки нуди сенка на секого, не само на оние кои сакаат да побегнат од топлото сонце.

Likes:
0 0
Views:
100
Article Categories:
ЖИВОТ

Leave a Reply

Your email address will not be published.