Паметни на мама-децата ја наследуваат интелегенцијата од мајката

Паметни на мама, убави на тато- истражувањата докажуваат дека интелигенцијата ја наследуваме од мајката.

Според резултатите од еден истражувачки институт во Шкотска, децата ја наследуваат интелегенцијата од своите мајки, бидејќи жените ги пренесуваат оние гени кои ја обликуваат детската интелегенција преку X хромозомите. Жените имаат два од овие хромозоми, а мажите само еден.

Гените се важни за напредните конгитивни функции кои се наследени од таткото.

Истражувањето вклучило учество на 12,686 луѓе, на возраст од 14 до 23 години, земајќи ги во предвид факторите како што се социо-економскиот статус, расата, нивото на образование и др. Резултатот е неприкосновен факт-коефициентот на интелегенција на мајката е најдобар показател за коефициентот на интелефенција на детето, кој во просек, варирал повеќе или помалку за десетина бода од оној на мајката.

Но, сепак, само 50% од интелегенцијата е наследена од мајката. Остатокот се развива во текот на живото на детето.

Likes:
0 0
Views:
114
Article Categories:
ЖИВОТ

Leave a Reply

Your email address will not be published.