Аронија-овошка што спасува живот

Аронијата е исклучително богата со витамини, минерали, а-тиооксиданси и природни антибиотици, од кој најзастапени се витамините C, А, Е, B2, B3, B6, B9, како и многу реткиот витамин P. Од минералите содржи железо,  калциум, калиум, манганфосфор и јод. Аронијата содржи голема концентрација на антиоксиданси, танини, биофеноли, флавоноиди, антоцијанини и кетахини.

Високата концентрација на антиоксидански и антоцијанини придонесува за зајакнување на имунитетот, како и за намалување на ризикот од канцерогени заболувања и успорување на процесот на стареење.

Лековити својства на аронијата:

 • го зајакнува имунитетот на организмот
 • го намалува ризикот од канцерогени заболувања
 • го успорува процесот на стареење
 • ја поттикнува циркулацијата на крвта
 • ги спречува болестите на срцето и крвните садови
 • ја прочистува крвта
 • спречува развој на вирусни и бактериски инфекции
 • го намалува крвниот притисок
 • ги намалува главоболката и мигрената
 • поволно делува на желудникот и цревата
 • ја регулира работата на панкреасот
 • го намалува нивото на жеќер во крвта
 • ја регулира правилната работа и излачување на хормонот на штитната жлезда
 • помага при зараснувањето на рани
 • штити од УВ зрачење.

Овозможете им на вашите најмили да уживаат во вкусот на аронијата, а истовремено и да го зајакнат својот  имунитет и да го сочуваат своето здравје благодарение   на 100 % органскиот концентрат од аронија која се одгледува во недопрениот предел на планината Јабланица, конкретно во селото Јабланица, струшко,  во производство на Аронија Долински.

Likes:
0 0
Views:
47
Article Categories:
ЗДРАВЈЕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *