Ризик фактори за развој на цисти на јајниците

Според статистичките податоци, дури 70% од жените ширум светот имаат проблем со цисти односно миоми на јајниците.

Цистите се патолошки промени на ткивото исполнети со течности или полуцврсто ткиво кое се наоѓа или во јајникот или на самиот ѕид од јајникот.

Повеќето цисти се безопасни, но некои може да предизвикаат проблеми како што се раскинување на ткивото, крварење и болка.

Јајниците секој месец во склоп на месечниот менструален циклус произведуваат фотикули кои во основа се безопасни и исчезнуваат постепено. Но, понекогаш се случува тие да не пукнат. Кога ќе изостане очекуваното пукање на фотикулите се смета дека се создала фотикулна циста.

Сеуште не се знае точниот причинител на нивното создавање. Сепак, како главен виновник се смета естрогенот, постојаниот стрес како и честите варијации во телесната тежина.

Во групата на ризик фактори за појава на цисти на јајниците спаѓаат:Неправилни менструални циклуси.Зголемена телесна тежинаХипотиреодизамНеплодност и третмани на неплодностЗемање на одредени лекови кои се користат при лекување на рак на дојкаРано започнување на менструалниот циклус ( во 11 година или пред )

Likes:
0 0
Views:
108
Article Categories:
ЗДРАВЈЕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.