При изборот дајте им предност на бананите со потемнета кора

Пред сталажите полни со богатство од овошје и зеленчук во маркетот, ви препорачуваме да не ги избегнувате бананите со потемнета кора, иако веруваме дека тие нема да бидат прв приоритет при вашиот избор.

Сигурно се прашувате зошто?

Науката веќе одамна потврди-во спордба со другите овошја ( грозје, јаболко, лубеница, ананас и круша ) бананите се овошје број еден во борбата против канцерогените клетки.

Како бананата зрее, така развива темни точки на нејзината жолтеникава кора. Нутриционистите велат што повеќе темни делови толку поголемо количесто на супстанцијата TNF (Tumor Necrosis Factor), која има способност да се бори против канцерогените клетки во организмот.

Нивото на антиканцерогениот ефект на бананата е пропорционален со нивото на зрелоста на плодот, колку е позрела бананата, толку е поголем антиканцерогениот ефект.

Во таа фаза на созреаност, бананата е најдобра и за дигестивниот тракт, бидејќи шеќерот во бананата, во таа фаза, најлесно се апсорбира.

Likes:
0 0
Views:
48
Article Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.