Како да одмрзнете месо без употреба на микробранова печка

Да, одмрзнувањето на месото без употреба на микробранова печка е возможно. Всушност станува збор за многу лесен и ефикасен начин на одмрзнување под топла вода, обезбедувајќи безбеден и брз процес кој трае околу половина час.

Во овој случај течноста се одликува со висок топлотен капацитет што помага замрзнатото месо брзо да се одмрзне. За одмзнување на месото можете да користите и ладна вода но, процесот ќе трае подолго (околу два часа )

Но, внимавајте!

Одмрзнувајте го месото со топла вода, но не и со вода која врие. Зовриената вода негативно влијае врз структурата на месните влакна, што може да резултира со губење на интензитетот на вкусот на готвеното месо.

Оптимална темепература на водата се препорачува да биде околу 35-40 степени. Пилешкото месо ставете го во пластична кеса, добро затворете и положете го во топла вода. Одмрзнувањето на месото, на овој начин, се проценува дека ќе трае околу час и половина.

Likes:
0 0
Views:
51

Leave a Reply

Your email address will not be published.