Овулациски прозорец-шанса за успешно планирање на семејството

Овулацијата е неопходен процес кој претходи на процесот на зачнување, па токму поради тој факт, за планирањето на семејството е важно да се утврди тн. овулациски прозорец

Но, според податоците од медицинската пракса, изненадувањата се секогаш можни.

Затоа, ако не планирате бременост заштитата при сексуалниот чин е задолжителна,  дури и ако мислите дека сте влегле во периодот на „сигурните денови“.

Истражувањата чии резултати се објавени во списанието „British Medical Journal“ го докажуваат токму тој факт-дека овулацијата не секогаш доаѓа во предвидениот термин.

Имено, во истражувањето учествувале повеќе од 250 жени, односно се набљудувани повеќе од 700 менструални циклуси. Докажано е дека апсолутна сигурност од несакана бременост, кога жената се води исклучиво според деновите на очекуваната овулација, не е можна.

Почетоците на овулацијата не се секогаш предвидливи, дури и кај жените со редовни менструални циклуси.

Според резултатите од истражувањето:

– кај 2% од жените плодните денови започнале пет дена пред циклусот

– кај 17% од жените плодните денови започнале пред седмиот ден од циклусот

– повеќе од 70% од жените имале плодни денови пред десет односно седумнаесетиот ден пред циклусот

– дури и жените со редовен менструален циклус имаат 2% шанса  да забременат на самиот ден од очекуваното менструално крварење

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *