Мамички, причина плус да уживате во бакнувањето на вашето малечко

Бакнувањето на бебето чини чуда кога е во прашање поврзувањето и емоционалната блискост, но добро е и за неговото здравје.

Кога мајката го бакнува бебето таа зема примерок од патогените од бебешкото лице. Тие влекуваат во мајчините сенударни лимфни органи и при тоа се стимулира создавањето на тн. Б клетки кои се специфични за тие патогени.

Тие клетки преминуваат во мајчиното млеко и придонесуваат за зголемување на имунитетот на бебето.

Имено, на бебињата им се потребни тие антитела кои ги заштитуваат од многу патогени кои се наоѓаат во нивната непосредна околина.

Мамички, причина плус да уживате во бакнувањето на вашето малечко

Likes:
0 0
Views:
127
Article Categories:
ЖИВОТ

Leave a Reply

Your email address will not be published.