Не можете да го разбудите човекот што се преправа дека спие

Древните староседелци на Америка имале навистина посебен поглед на светот. Од животот исполнет со хармонија кон природата и внимание кон сите нејзини дарови извираат неколку древни индијански вистини,  кои сите ќе се согласиме дека се точни и реални.

– Не требаат многу зборови за да ја кажете вистината

– Ако приметуваш дека јаваш мртов коњ-симни се!

– Оној кој молчи знае многу повеќе од оној кој постојано зборува

– Не можете да го разбудите само оној човек кој се преправа дека спие

– Лошите духови му се пријатели на оној човек кој еден ден се моли, а греши во останатите шест дена

– Кога човекот се одалечува од природата неговото срце станува камен

– Почитувај ги сите луѓе, но не го наведнувај грбот пред никого.

– Во душата нема да има виножито, ако во очите немало солзи

– Цели кон мудрост, а не кон знаење. Знаењето без мудрост е само дел од минатото

– Зошто нешто да грабнеш со сила кога би можело истото да го добиеш со љубов

Likes:
0 0
Views:
106
Article Categories:
ЖИВОТ

Leave a Reply

Your email address will not be published.