Powered by WP Bannerize

Пливањето е добар избор за прв спорт

Пливањето е добар избор за прв спорт

Пливањето е вештина која треба да се совлада до петтата година, покрај возење на велосипед и ролерки, лизгање како и основни елементи на скијањето.

Кога децата престануваат да бидат толку слатки

Кога децата престануваат да бидат толку слатки

Научниците истражуваа кога децата престануваат да бидат неоддоливи и во нас будат желба да ги штипеме и бакнуваме. Во студијата учесниците проценувале колку децата се слатки од периодот на доенче до моментот кога ќе наполнат шест години.

Поради што не се сеќаваме на периодот кога сме биле бебиња

Поради што не се сеќаваме на периодот кога сме биле бебиња

Како што се наведува во резултатите објавени во магазинот „Наука“, новите клетки кои постојани се создаваат во младите мозоци, негативно влијаат врз процесите благодарејќи на кои сеќавањата се складираат.

Кога се добива егземот

Кога се добива егземот

Кај 65 проценти од пациентите симптомите се јавуваат уште пред првата година, а кај околу 90 проценти од пациентите симптомите се поjавуваат пред петтата година.

До 2040 година, речиси 600 милиони деца ќе живеат во подрачја со екстремно ограничени водни ресурси

До 2040 година, речиси 600 милиони деца ќе живеат во подрачја со екстремно ограничени водни ресурси

Околу 600 милиони деца – или 1 од 4 деца во светот – до 2040 година ќе живеат во подрачја со екстремно ограничени водни ресурси според извештајот на УНИЦЕФ објавен на Светскиот ден на водата.

Природна боја за ретро изглед на јајцата

Природна боја за ретро изглед на јајцата

Домаќинките секоја година се трудат да имаат оригинален изглед  на велигденските јајца. Еве еден предлог.

Најзабавен начин да си го олесните породувањето

Најзабавен начин да си го олесните породувањето

До сега се веруваше дека сексот во бременоста го забрзува породувањето, иако мал број на лекари го потврдуваат тоа. Тим на стручњаци од Универзитетот Малаја во Куала Лумпур истражувањето го спроведе на 200 здрави жени кои пишувале дневник за време на бременоста.

Денеска се одбележува Светскиот ден на лицата со Даунов синдром

Денеска се одбележува Светскиот ден на лицата со Даунов синдром

Разбирање наместо предрасуди, прифаќање наместо сожалување и создавање на заедничко општество, градење на заедничка иднина! Лицата со Даунов синдром, подеднакво како и сите други луѓе, треба да имаат можност во целост и со иста мера да ги остваруваат своите права. Ова ја опфаќа и можноста во целост да учествуваат во својата заедница.

Денеска се одбележува Денот на среќата

Денеска се одбележува Денот на среќата

Генералното собрание на Обединетите нации во јули 2012 година, 20 март го прогласија како Меѓународен ден на среќата. Среќата е релативна работа и звучи клише ако се каже дека е во малите работи. Но навистина е така.

Со читање на приказните од едицијата „Бајки од Македонија“ одбележан Светскиот ден на раскажувањето

Со читање на приказните од едицијата „Бајки од Македонија“ одбележан Светскиот ден на раскажувањето

Со читање на приказните од едицијата „Бајки од Македонија“ пред првачињата од основното училиште „Коле Неделковски“ во градската библиотека „Браќа Миладиновци“ се одбележа Светскиот ден на раскажување приказни.

Бебе кое има осум месеци и коса до рамена

Бебе кое има осум месеци и коса до рамена

Кога ќе ја видат осуммесечната Бела Ребитс, многумина мислат дека носи перика.

Powered by WP Bannerize