Powered by WP Bannerize

Како да ја исперете бебешката облека

Како да ја исперете бебешката облека

За да ја исперете правилно облеката на бебињата, треба да бидете многу внимателни. Облеката на бебињата бара често и детално перење за да се заштити бебето од нечистотијата, но истовремено мора да внимавате средствата со кои ја перете облеката да не му наштетат.

Дали вазелинот може да биде решение за егзема кај бебиња

Дали вазелинот може да биде решение за егзема кај бебиња

Егземот кај децата е прилично честа појава и го имаат и до 20% од децата, а нуспојавите можат да бидат различни и сериозни. Често родителите кои би направиле се за да му помогнат на своето дете, трошат поголема количина на пари.

Зошто бебињата обично ги држиме со левата рака

Зошто бебињата обично ги држиме со левата рака

Дали сте забележале дека своето дете секогаш го носите во левата рака и дека после неколку месеци веќе забележувате дека мускулите на левата рака ви се посилни од оние на десната? И колку и да се трудите да го префрлите детето на десната рака и да го носите така, тоа едноставно не ви оди.

Зошто се практикува повивање на бебе

Зошто се практикува повивање на бебе

Се прашувате зошто повивање? Дали сте запознаени со таа метода? Дали сте ја испробале? Можеби ова ќе ве изненади, а можеби веќе и сте слушнале за тоа, но бебињата сакаат да бидат повиени.

Зошто бебињата не ги интересираат играчки

Зошто бебињата не ги интересираат играчки

За бебињата понекогаш играчките не се воопшто битни. Како многу поважна тие ја доживуваат интеракцијата со родителите. Значи, пеење, разменување на насмевки, држење во раце и играње криенка со дланките, за бебињата се многу поинтересни од класичните играчки.

Дали може да се избегне сечењето на папочната врвца

Дали може да се избегне сечењето на папочната врвца

Традиција долга со векови е кога бебето доаѓа на свет, да се пресече папочната врвца за да се одвои бебето од постелката (Постелката е орган кој се формира во внатрешниот ѕид на матката непосредно пред зачнувањето. Преку постелката до плодот се пренесуваат сите хранливи материи и кислород, и се исфрлаат сите непотребни материи од самиот плод).

Двегодишниот Саид од Сребреница препознава знамиња на 60 држави

Двегодишниот Саид од Сребреница препознава знамиња на 60 држави

Саид Сакиќ од Сребреница има две и пол години и веќе го нарекуваат чудот од дете. Тој знае да препознае повеќе од 60 знамиња на државите ширум светот.Имињата на државите се уште не може правилно да ги изговори но нема проблем со препознавањето на знамињата.

Храна која може да се јаде бесконечно многу

Храна која може да се јаде бесконечно многу

Ако сте зависник од храна, односно, јадете дури и кога сте сити, а сакате да ослабнете, постојат намирници кои можете да ги консумирате без страв дека ќе се одразат врз вашата килажа. Станува збор за храна богата со влакна, но со малку калории, кои ќе ве заситат без ризик од дебелеење.

Болки во стомакот за време на бременоста

Болки во стомакот за време на бременоста

За време на бременоста поголем број на трудници ќе чувствуваат лесна болка во долниот дел на стомакот поради растегнување на мускулите и лигаментите кои ја држат матката. Болката може да биде различна, остра, прободувачка но и грчевита.

Како да се спречи стравот од вакцинирање кај родителите

Како да се спречи стравот од вакцинирање кај родителите

Пред во­ве­ду­ва­ње на вак­ци­на­ци­ја­та во 1972 го­ди­на, во Ма­ке­до­ни­ја про­сеч­но го­диш­но од ма­ли си­па­ни­ци за­бо­лу­ва­ле по­ве­ќе од 9.000 слу­чаи, од кои по­ве­ќе од 20 за­вр­шу­ва­ле со смр­тен ис­ход.

Зошто се фатални малите сипаници

Зошто се фатални малите сипаници

Ма­ли­те си­па­ни­ци се ма­ни­фе­сти­ра­ат со ти­пич­на кли­нич­ка сли­ка ко­ја се раз­ви­ва по ин­ку­ба­ци­ски пер­и­од од 10-12 де­на.

Powered by WP Bannerize