Дали може епидуралната анестезија да влијае на постпородилната депресија

Дали може епидуралната анестезија да влијае на постпородилната депресија

Пред вас е породувањето и веќе размислувате за тоа дали ќе сакате епидурална анестезија или не – епа имаме добри вести: побарајте ја, бидејќи освен што ја намалува болката на породувањето, истражувањата покажале дека епидуралот има уште една предност – може да го намали ризикот од постпородилна депресија.

Добрата страна на бременоста

Добрата страна на бременоста

Секако, понекогаш може да биде тешко да се размислува на ваков начин, но не давајте тоа да ве обесхрабри. Бременоста е време кога навистина можете да уживате во низа предности.

Честиот секс-лек за помнењето

Честиот секс-лек за помнењето

Ако се суди според резултатите на новата студија што ја спровел тим од Универзитетот „McGill“ во Канада, жените што почесто имаат сексуални односи подобро помнат.

Причини за крварење од нос

Причини за крварење од нос

Една од причините за крвавење од носот може да биде и состојбата наречена наследна хеморагична телеангиектазија. Покрај крвавењето од носот, други придружни симптоми се и појава на црвени точки на лицето, усните и на екстремитетите. Овие пациенти имаат абнормални крвни садови, па како резултат на тоа доаѓа до чести крвавења.

Примерок од „Малиот принц“ продаден за 90.000 евра

Примерок од „Малиот принц“ продаден за 90.000 евра

Личниот примерок на книгата „Малиот принц“ на францускиот авијатичар и писател Антоан де Сент-Егзипери со четири цртежи и негова посвета на пријател, продаден е на аукција за 90.000 евра, беше соопштено денеска во Париз.

Зошто тетките се толку сакани

Зошто тетките се толку сакани

Со оглед на фактот дека нема одговорност како родителот, тета ја покажува својата детска страна. Кога се сеќаваме на нашите тетки, обично тоа се забавни моменти преполни со игра. Тетката умее и смее да биде вистински забавувач.

Ако сакате бебето да ве види приближете му се на 30 см

Ако сакате бебето да ве види приближете му се на 30 см

Истражувачите од Универзитетот во Осло и универзитетот во Упсали спровеле истражување во кое ги вклучиле бебињата кои биле на возраст два до три дена.

Доцната бременост го продолжува животот

Доцната бременост го продолжува животот

На медицинскиот факултет во Бостон спроведена е студија чии резултати носат добри вести за жените кои планираат бременост по 30 година од животот – жените кои можат по природен пат да останат бремени по 33 година имаат поголема шанса да доживеат длабока старост.

Внимателно во разговорите со доилки

Внимателно во разговорите со доилки

Ниту една мајка која дои не може со сигурност да знае дали бебето доволно јадело, бидејќи не може да добие повратна инфорамција. Мајките кои дојат се водат од инстиктот и се трудат да препознаат дали детето добило доволно млеко.

Правила на воспитување на Француските родители

Правила на воспитување на Француските родители

Американска авторка Памела Друкерман посвети цела книга за позитивните страни на француското родителство, по што целиот свет призна дека има нешто посебно ефективно во воспитните методи на Французите.

Имиња на деца што во превод значат среќа

Имиња на деца што во превод значат среќа

Во многу култури постоело верување дека имињата носат среќа и со давање на правилно име на детето може да се влијае на тоа колку среќа ќе има во животот.