Анксиозност или паничен напад

Анксиозност или паничен напад

Без разлика дали во историјата на вашата фамилија постои ментална болест или пак истата сте ја развиле под дејство на постојаниот стрес на работа, нарушувањето на анксиозноста може да се појави во вашиот живот во многу непогодни моменти. Додека реакцијата на стресот е нормална во одредени ситуации, постојаното чувство на напнатост и загриженост може да доведе до посериозна штета, како на вашиот мозок, така и на вашето тело. Повеќето не сфаќаат дека постојат клучни разлики помеѓу анксиозноста и паничните напади, но многу е важно тие да се препознаваат и да се третираат под различни услови.

Етеричните масла знаат да носат здравје

Етеричните масла знаат да носат здравје

Факт е дека мирисите влијаат многу посилно отколку што се мисли, а тоа го докажале и бројни истражувања. Со тоа мирисите имаат важен фактор во нашиот живот.

Што го уништува вашето здравје

Што го уништува вашето здравје

Секојдневните навики имаат големо влијание врз здравјето на една личност. Секој има барем една лоша навика која ја практикува и која е штетна за него. Имено, некои такви навики имаат полоши ефекти од другите, кои може да придонесат во иднина да имате посериозни здравствени проблеми. Еве кои пет секојдневни навики тивко „ве убиваат“.

Кога децата го имаат последниот збор дома

Кога децата го имаат последниот збор дома

Кога нашите родители биле мали, децата не смееле да седат на масата за возрасните кога се ручало. Имале свое место на кое јаделе. А најголемо задоволство им било кога дедото ќе се свртел кон нив и ќе уфрлел некое убаво парче во нивната чинија или кога во чашка за ракија ќе им ставел малку домашно вино. Дури кога ќе тргнеле на училиште почнувале да седат на масата за возрасни. Но не смееле ништо да зборуваат, само да слушаат и да учат од возрасните.

Храната може да биде причина за главоболка

Храната може да биде причина за главоболка

Доколку често ви се случуваат необјасниви главоболки можеби не е лошо да помислите на навиките што ги имате кога е во прашање исхраната. Голем број на продукти во кои можеби гастрономски уживате може и да не се најпрепорачливи за вашите повремени главоболки. Храната сама по себе не секогаш е опасен тригер, но во комбинација со стресот, заморот, хормоналните промени и слично, може да делува како главен причинител на несопирливите главоболки што ќе ви го расипаат денот. Веројатно некои од следниве продукти ви се омилени, но обидете се да ги поврзете со вашите чести главоболки и научете како паметно да ги конзумирате.

Колач со бисквити и портокали што не се пече

Колач со бисквити и портокали што не се пече

Состојки:

Зајакнете ја желбата за секс со витамини

Зајакнете ја желбата за секс со витамини

Немате желба за секс, не сте доволно влажни, а оргазам готово да не можете да доживеете? Ова а и слични вакви проблеми, не мора веднаш да ги препишете на хормонските нарушувања. Добрата вест е дека ниското либидо и сличните сексуални проблеми можат да се решат со витамини и со помош на исхраната, ние ви откриваме неколку витамини кои можат да ви ја подобрат акцијата под ” чаршафите”.

Родителите се сила на секое дете

Родителите се сила на секое дете

Според Кила Хајмовиц, професор по психологија на Универзитетот на Стенфорд, родителите се навистина критична сила во развојот на детето во однос на тоа како мотивацијата и начинот на размислување се развива. Родителите го имаат овој моќен ефект во раното и понатомошно детство да ја пренесат пораката што е неуспех и како да одговорат на тоа.

Двесте светски познати писатели се здружуваат за детските права

Двесте светски познати писатели се здружуваат за детските права

Повеќе од 200 истакнати писатели, вклучувајќи романсиери, драматурзи и поети, се приклучија кон глобалната книжевна кампања оваа недела.Тие напишаа „мали приказни“ од по околу седум реда за да го одбележат Меѓународниот ден на децата и неправдата со која сè уште се соочуваат многу од најсиромашните и најзагрозените деца во светот.

Како да ги анимирате децата на врнежливо време

Како да ги анимирате децата на врнежливо време

Не очајувајте ако поради врнежливото време морате да бидете затворени дома и да ги забавувате своите деца.

Зголемен интересот за ин-витро оплодување кај нас

Зголемен интересот за ин-витро оплодување кај нас

Фондот за здравствено осигурување на 2 ноември годинава го додели 1200-тиот ваучер ин витро за прво дете за за оваа година, информираат оттаму. Тие додаваат дека оваа бројка ги надминала нивните очекувања и ги надминува одобрените барања за цела 2015 година.