Powered by WP Bannerize

Бебињата не сакаат да заспиваат сами

Бебињата не сакаат да заспиваат сами

Последните години помеѓу педијатрите се одвива дебата дали е подобро да се заспива бебето во прегратка или да се стави во креветче со цел самото да заспие?

Дајте и шанса на бебешката кожа самата да создаде заштитен механизам

Дајте и шанса на бебешката кожа самата да создаде заштитен механизам

Многу родители ја зголемуваат колекцијата на производи за нега на бебешката кожа со надеж дека на тој начин најдобро ќе ја заштитат нежната кожа на бебето.

На бебињата им одговара само памучна постелнина

На бебињата им одговара само памучна постелнина

Душеците и постелнината од природни материјали го намалуваат ризикот од појава на алергиски реакции и астма кај новороденчињата.

Детската љубопитност не трпи забрани

Детската љубопитност не трпи забрани

Љубопитноста и интелегенцијата се тесно поврзани-велат психолозите.

Истражување: Премногу штетни супстанции во бебешката козметика

Истражување: Премногу штетни супстанции во бебешката козметика

Според истражувањето спроведено од страна на невладиното здружение Women in Europe for a Common Future (WECF) шампоните, лосионите, млеката за чистење, влажните марамчиња и останати козметички производи кои се користат за нега на кожата на бебињата можат да содржат премногу потенцијално штетни хемиски супстанции и алергени.

Затоплете го креветчето пред да го легнете бебето во него

Затоплете го креветчето пред да го легнете бебето во него

Постојат многу препораки како да му помогнете на бебето да заспие полесно и да спие спокојно во текот на ноќта.

Детето е најбезбедно во домот-или можеби не

Детето е најбезбедно во домот-или можеби не

Многу родители сметаат дека нивното дете е најбезбедно во домот. Меѓутоа статистиката покажува сосема спротивно-дури 70% од повредите кај децата помали од четири години се случуваат токму во домашни услови.

Колку често треба да се бањаат децата во зима

Колку често треба да се бањаат децата во зима

Во зимскиот период треба да се избегнува секојднбевното бањање на децата. Доволно е да го искапете бебето еднаш во три дена. Секојдневно единствено се одржува хигиената на гениталиите и тоа само со плакнење со млака вода со минимално користење на сапун и шампон.

Како да ја негувате бебешката кожа

Како да ја негувате бебешката кожа

Нежната бебешка кожа со чувствителниот заштитен хидролипиден слој на неа е многу лесно подложна на иритација. Затоа е потребно внимателно негување со внимателно одбрани производи за нега на кожата.

Како треба да се држи лажица

Како треба да се држи лажица

На возраст од една година детето полека покажува интерес за лажицата и сака да ја земе во својата рака за да може самостално да експериментира со оваа чудесна алатка и да истражи како функционира вештината на самостално јадење.

Совети за новите мајки

Совети за новите мајки

Идните мајки, читаат многу книги и совети за да се подготват за доаѓањето на бебето во нивниот живот. Меѓутоа кој подобро може да даде совет од вистинска мајка, која што поминала ни сето тоа?

Powered by WP Bannerize