Powered by WP Bannerize

Новороденчињата даваат знак преку начинот на дишење

Новороденчињата даваат знак преку начинот на дишење

Начинот на дишење кај новороденчето може многу да ви покаже за неговата здравствена и моментална состојба. Постојат повеќе начини на дишење, од кои повеќето се сосема нормални за новороденчето, и поради тоа нема потреба од дополнителни грижи кај родителите.

Бебињата имаат способност да ги препознаат емоциите на кучињата

Бебињата имаат способност да ги препознаат емоциите на кучињата

Емоциите и нивното препознавање се една од првите способности кои бебињата ги „собираат“ по раѓањето – тврди Рос Флом, професор по психологија на Универзитетот во Јута.

Природните масла ја негуваат нежната детска кожа

Природните масла ја негуваат нежната детска кожа

Не е тајна дека во производите за нега на децата може да се пронајдат парабени,боја и многу други иритирачки состојки.

Како да препознаете за што плаче бебето

Како да препознаете за што плаче бебето

Секое бебе плаче, а плачењето е искуство и дел од родителството. Убаво би било кога бебињата би доаѓале со упатство за употреба.

Стравот од непознати лица кај бебињата е сосема нормална појава

Стравот од непознати лица кај бебињата е сосема нормална појава

Стравот од непознати луѓе кај бебињата е нормална појава, која се појавува сосема неочекувано. Бебето одеднаш започнува да се плаши од непознати лица, вртејќи ја главата и грчевито држејќи се за мајката или веќе познатото лице што го држи.

Бебињата не треба да спијат ниту во претопла ниту во преладна соба

Бебињата не треба да спијат ниту во претопла ниту во преладна соба

Соодветната температура во собата каде што спие бебето е од големо значење за мирниот и непрекинат бебешки сон.

Преку допирот бебето ја спознава својата околина

Преку допирот бебето ја спознава својата околина

Вашето бебе го користи сетилото за допир веднаш по раѓањето. Тоа му овозможува да ја спознае својата околина преку текстурите со кои неговата мека и нежна кожа доаѓа во контакт.

Како до помал дисконтинуитет во ноќниот сон кај бебињата

Како до помал дисконтинуитет во ноќниот сон кај бебињата

Бебињата чии што мајки се приджувале кон тн. бихејвиористичката програма која наметнува поставување на јасни граници помеѓу ноќта и денот кај бебето и избегнување на ноќното хранење, оствариле значително подобар резултат во подоцнежното преспивање на ноќта.

Навремено заштитете ја нежната бебешка кожа од надворешните влијанија

Навремено заштитете ја нежната бебешка кожа од надворешните влијанија

Бебешката кожа е многу понежна од кожата на возрасен човек што ја прави почувствителна на надворешни влијанија ( влијание од сонце, ветер, студ ) или повреди.

Новороденчињата не разликуваат ден и ноќ

Новороденчињата не разликуваат ден и ноќ

Секое бебе постепено се навикнува на подолг сон во текот на ноќта, но тоа сигурно ќе трае неколку недели.

Чистата вода е доволна за првите капења на новороденчето

Чистата вода е доволна за првите капења на новороденчето

Првото капење на новороденчето е посебно доживување и токму затоа треба да биде што е можно попријатно како за бебето така и за родителите.

Powered by WP Bannerize