Powered by WP Bannerize

Кога бебињата започнуваат да си играат?

Кога бебињата започнуваат да си играат?

Функцијата на играчките е далеку од тоа со нив да се украсува детската соба. Поголемиот дел од родителите едноставно не можат да и одолеат на преголемата понуда на играчки и често купуваат играчки кои пред се ним им се допаѓаат.

Зошто бебињата се смеат

Зошто бебињата се смеат

Д-р Каспер Едимен, директор на „Бејбилаба“, работи на проучување на смеата кај бебињата, а во оваа најголема студија од тој вид учествуваат повеќе од илјада семејства низ светот.

Која играчка се смета за функционална бебешка играчка?

Која играчка се смета за функционална бебешка играчка?

Кога родителите ќе приметат дека бебето пројавува способност и потреба за игра, потребно е тие да делуваат од аспект на овозможување на вистинска атмосфера за игра која одговара на неговите способности нудејќи му играчки кои пред се ќе делуваат стимулативно и ќе го мотивираат развојот на неговите способности.

Зошто тропалката треба да биде првата играчка на бебето?

Зошто тропалката треба да биде првата играчка на бебето?

Уште од дамнина, првата бебешка играчка е тропалката. Во минатото тропалките имале облик на топки кои биле наменети за протрестување, произведувајќи на тој начин извесни визуелни ефекти, а денес се застапени во мноштво различни форми, огласувајќи се со различни видови на мелодии и светлосни ефекти.

Внимавајте на кревките детски зглобови

Внимавајте на кревките детски зглобови

Внимавајте во која положба го држите детето кое што сеуште не проодело, детските злгобови се навистина кревки. Честото држење на телото на детето во неприродни позиции може да предизвика долгорочни последици по здравјето на зглобовите на детето.

Како го преживеавте првиот пад на бебето?

Како го преживеавте првиот пад на бебето?

Падот на бебето од одредена висина е сигурно еден од најдраматичните моменти во животот на еден родител. Верувајте, мал е бројот на родители кои не ја доживеале оваа панична ситуација. 

Помогнете му на бебето кое често плаче

Помогнете му на бебето кое често плаче

Пелената е сува, не е гладно, ниту уморно, нема причина да се посомневате дека нешто го боли, но бебето сеуште плаче. Како да му помогнете на вашиот плачлив член на семејството? Обидете се со овие идеи.

Бебешките колевки повторно во мода

Бебешките колевки повторно во мода

Модерно дизајнираните бебешки креветчиња со повеќенаменски функции, меѓу кои е и нишкањето на бебето полека се чини како да ги истуркаа од пазарот традиционалните бебешки колевки.

Неверојатни факти за новороденчињата

Неверојатни факти за новороденчињата

Во текот на првите две години од животот на детето родителите губат околу шест месеци од сонот

Кога мајчината прегратка е лек

Кога мајчината прегратка е лек

Во доцните седумдесетти години на минатиот век, во Богота, Колумбија е забележано дека предвремено родените бебиња остануваат во живот благодарение на тоа што нивните мајки ги држеле во прегратка неколку часа секој ден.

Бебешка дневна рутина

Бебешка дневна рутина

Дневните потреби на бебињата не би требало да бидат комплицирани, а родителите треба да бидат доследни, смирени и да практикуват секојдневни рутини за да функционира се во најдобар ред.

Powered by WP Bannerize