Powered by WP Bannerize

Децата уште од најраната возраст ги развиваат првите нумерички концепти

Децата уште од најраната возраст ги развиваат првите нумерички концепти

Дури и пред да научат да зборуваат децата ја разбираат математиката-тврдат научниците во новото истражување кое покажало дека сосема мали деца имаат апстрактна смисла за нумеричките концепти.

Како да го научите бебето да спие во сопственото креветче

Како да го научите бебето да спие во сопственото креветче

Додека го преместувате бебето од својата топла прегратка во бебешкото креветче пејте!

Бебе на планина- да или не

Бебе на планина- да или не

Многу родители си го поставуваат прашањето, може ли бебе од три месеци да помине неколкудневно зимување на планина чија надморска височина е околу 2000 метри?

Детските песнички помагаат во учењето и развојот на говорот кај децата

Детските песнички помагаат во учењето и развојот на говорот кај децата

Одамна е познато дека нежниот говор и песничките делуваат смирувачки врз бебешкиот мозок и можат да им помогнат на бебињата во процесот на учење.

По прележана инфекција детето не треба да оди во градинка една недела

По прележана инфекција детето не треба да оди во градинка една недела

Детето не треба да посетува градинка или училиште по прележана инфекција, која не е тешка и комплицирана, најмалку една недела, а ако болеста е комплицирана и потешка, најмалку две недели.

Што кога бебето не сака да спие

Што кога бебето не сака да спие

На сите ни е познато дека кога мајката некаде брза да искочи, бебето едноставно не сака да заспие. Иако најчесто брзо потонува во сон, токму тогаш кога мајката испланирала дека нејзиното бебе ќе заспие веднаш, тоа баш и не сака…Ви звучи познато?

Држете го бебето на левата страна за подобра комуникација

Држете го бебето на левата страна за подобра комуникација

Според психолозите, држењето на бебето на левата страна ја зголемува активноста на десната хемисфера на мозокот која е одговорна за експресија на лицето што исто така ја зголемува комуникативната поврзаност помеѓу родителите и бебето.

Фото: Неуспешни фотографски обиди на родителите

Фото: Неуспешни фотографски обиди на родителите

Професионалните фото сесии можат да ни овозможат вистинско уживање гледајќи ги преслатките мали бебенца во различни, несекојдневни изданија.

Уште една несекојдневна способност што ја развиваат бебињата-читање од усни

Уште една несекојдневна способност што ја развиваат бебињата-читање од усни

Од првиот ден, родителите го гледаат бебето во лице, а исто така и тоа нив.

Колку сон им е потребен на новороденчињата

Колку сон им е потребен на новороденчињата

Новороденчињата треба да спијат по 18 часа дневно, 10 часа во ноќта и 8 преку ден иако мајките ќе се согласат дека во пракса, не е така.

Големо ДА за зимските прошетки- сепак не претерувајте со облеката

Големо ДА за зимските прошетки- сепак не претерувајте со облеката

Велиме големо „да„ за зимските прошетки, секогаш кога временските услови се доволно стабилни за тоа.

Powered by WP Bannerize