Powered by WP Bannerize

Необичните имиња на бебињата не се секогаш најдобар избор

Необичните имиња на бебињата не се секогаш најдобар избор

Во денешно време необичните имиња за бебињата се вистински тренд. Но, понекогаш работите излегуваат од контрола. Сигурно сте се запознале со барем едно дете чије име не сте биле во можност ни да го изговорите, а уште помалку да го запомните. Зошто необичните имиња – како вашето дете би било единствено, сепак не се најдобар избор?

Заштитете го детето од секојдневните загадувачи

Заштитете го детето од секојдневните загадувачи

Сивите ситни прашинки кои се собираат на подот, по креветите, на мебелот се преполни со полен и милиони изумрени клетки од лицата, кои живеат дома и од постојаното нивно движење. Тие, исто така претставуваат и плодно тло за појава на мувла. Сето ова може да предизвика главоболки како кај возрасните така и кај најмалиот член во семејството, особено кај оние склони кон алергиски реакции.

Како треба да го третирате детето при случаен удар на главата

Како треба да го третирате детето при случаен удар на главата

Прво што треба да направите, ако вашето дете случајно си ја удри главата е да го оставите да мирува, а при тоа ставете ладна облока на местото каде што се удрило. Може да ви помогне замрзнато пакување со зеленчук кое треба да го завиткате во чиста мека крпа и нежно да го ставите врз местото на повредата.

Спречете го паѓањето на вашето дете

Спречете го паѓањето на вашето дете

На годишно ниво се регистрирани повеќе од 2,3 милиони повреди на децата предизвикани од паѓање, а повеќе од 80% од повредите се по паѓањето на деца помали од 4 години. Овие повреди најчесто се случуваат во својот дом.

Како да го облекувате бебето во лето

Како да го облекувате бебето во лето

Сигурно сте приметиле дека нежната бебешка кожа има голема способност за обновување, но во исто време таа е и многу поподложна на оштетувња и повреди отколку кожата на возрасните. Затоа е многу важно да внимавате да го заштите вашето бебе или дете од силните сончеви зраци.

Не ги бакнувајте туѓите бебиња по лицето и рацете

Не ги бакнувајте туѓите бебиња по лицето и рацете

Сигурно ви се случило кога ќе отидете на гости, сите присутни да навалат на вашето дете. Го допираат и бакнуваат по лицето и по рачињата, кои после тоа, бебето ги става во уста. Некои дури им ги зимаат прстињата па им ги ставаат во своја уста или својот прст го ставаат во бебешката. Обидете се на дискретен начин да им дадете до знаење да не го прават тоа – ако воопшто помогне!

Правилна нега на усната празнина кај бебето

Правилна нега на усната празнина кај бебето

Она што секоја мајка треба да знае е правилно да ја негува усната празнина на своето бебенце. Во продолжение прочитајте ги најчестите проблеми кои се јавуваат во усната празнина на бебето:

Како да одберете крема за сончање за вашето бебе-совети од дерматолог др Горица Дачевска

Како да одберете крема за сончање за вашето бебе-совети од дерматолог др Горица Дачевска

Детската кожа е особено нежна и неопходна е соодветна заштита во првите години од живот. Природните заштитни механизми не се доволно развиени и поради тоа детската кожа не е во состојба брзо да создаде пигмент меланин кој е неопходен за заштита од УВ зраците.На нашиот пазар има голема палета на производи и тоа знае некогаш да ги збуни младите родители што да земат за нивното дете.При избор најпрво мора да се информираме што содржи препаратот.

Како да дознаете дали бебето плаче поради болка

Како да дознаете дали бебето плаче поради болка

За повеќето родители е тешко да разберат дали нивните мали деца чувствуваат болка или не, со оглед на тоа што бебињата плачат исклучително често.

Што ќе научи вашето дете околу првиот роденден

Што ќе научи вашето дете околу првиот роденден

На вашето дете првиот роденден му е исклучително важна животна пресвртница. Во месеците што следуваат тоа ќе ги направи првите несигурни чекори, а новооткриената подвижност ќе отвори сосема нов свет за вас и за вашето дете. Проверете ги вештините на вашето едногодишно дете.

Масажата не бебињата го зголемува нивниот имунитет

Масажата не бебињата го зголемува нивниот имунитет

Блискоста и поврзаноста меѓу родителите и детето и во рана фаза од животот на бебето е исклучително важна за нејзиниот развој и напредок, но и зајакнување на нејзиниот имунитет.

Powered by WP Bannerize