Powered by WP Bannerize

Што го предизвикува маститисот

Што го предизвикува маститисот

Маститисот е воспаление на градите, предизвикано од микроорганизми.

Затнување на млечните канали

Затнување на млечните канали

Затнувањето на млечните канали е честа појава. Се манифестира како болни грутки во градите и не е пропратнено со покачена температура. Најчесто се јавува само во едната града.

Преполнети гради

Преполнети гради

Кога ќе почне да се произведува поголемо количество млеко, нормално е градите да станат поголеми, потешки и малку болни. Ова обично се случува од 2 до 6 ден после породувањето. Градите може да отечат, да станат многу тврди, со грутки и болни. Може да се јави и црвенило, жештина, пулсирање и вовлекување на брадавиците, како и да дојде до благо покачување на температурата кај мајката.

Болни брадавици

Болни брадавици

Се јавува обично на почетокот на доењето, додека мајката и бебето не пронајдат удобна положба или додека не научат како бебето правилно да цица од градата. Откако ќе научат, доењето треба да стане удобно и безболно.

Дали ноќното одвикнување од пелени е посебен процес

Дали ноќното одвикнување од пелени е посебен процес

Дури и кога детето е научено преку ден да не користи нокшир, ноќното одвикнување од користењето пелени понекогаш изгледа како да е посебен процес.

Најчести причинители на пеленскиот осип

Најчести причинители на пеленскиот осип

Пеленскиот осим се манифестира со црвена и помалку отечена кожа во пеленската регија, горниот дел од бутовите и гениталиите кај бебебто.

Рутината е многу важна при одвкнувањето на детето од пелени

Рутината е многу важна при одвкнувањето на детето од пелени

Без разлика дали сте се одлучиле да користите нокшир или специјален капак за тоалетната школка, важно е да инсистирате детето да создаде одредена рутина кога станува збор за тоалетните навики.

Проценете дали вашето дете е подготвено за одвикнување од пелени

Проценете дали вашето дете е подготвено за одвикнување од пелени

Поголемиот дел од децата се подготвени успешно да поминат низ процесот за одвикнување од пелени на возраст помеѓу две и три години.

Голи деца на плажа-да или не

Голи деца на плажа-да или не

Многу родители денес живеат во страв од преземање одговорност и донесување одлуки. Родителските дилеми се едни од најсериозните и секогаш водат кон длабока дебата. Така стана актуелна дебатата за тоа дали децата треба да бидат голи на плажа.

Како да смирите бебе кое не сака да се вози во автомобил

Како да смирите бебе кое не сака да се вози во автомобил

Повеќето бебиња едноставно уживаат во возењето со автомобил, дури и заспиваат многу брзо по палењето на моторот.

Запознајте го детето со нокширот уште пред да покаже интерес да го користи

Запознајте го детето со нокширот уште пред да покаже интерес да го користи

Целиот процес на одвикнување од пелени не треба да биде ниту малку стресен за детето. Трпението е важно во овој процес кој треба да се одвива бавно, чекор по чекор, без присилување. 

Powered by WP Bannerize