Powered by WP Bannerize

Јагодите се одлични во борбата против брчките

Јагодите се одлични во борбата против брчките

Јагодите се богати со антиоксидансите лутеин и зеаксантин кои ги отстрануваат слободните радикали и ги неутрализираат потенцијалните последици кои ги оставаат врз клетките.

Зошто треба да јадете јагоди

Зошто треба да јадете јагоди

Неоддоливи и сочни, јагодите освен што имаат одлично влијание на здравјето можат да имаат и значителен придонес кога убавината е во прашање.

Како лазењето влијае врз емотивниот развој на бебето

Како лазењето влијае врз емотивниот развој на бебето

Покрај многуте други позитивни придобивки што ги има лазењето врз развојот на детето во целина, оваа активност во голема мера влијае и на социо-емоционалниот развој на детето.

Јаглехидратите сепак му требаат на организмот

Јаглехидратите сепак му требаат на организмот

Не е добра идеја да се избегнуваат јаглехидратите, бидејќи разградувајќи ја гликозата тие се главен извор на енергија за мозокот. Ако ја ограничите количината на глукозата, телото ќе бара други извори на енергија, најчесто од самите мускули.

Кашичките за бебиња може да содржат глутен

Кашичките за бебиња може да содржат глутен

Внимавајте ако некој во семејството има проблем со глутен, на кашичката пишува ако содржи. Исто така пишува и дали има траги од јајца, а тоа е важно за оние бебиња чиишто семејства се алергични на јајца.

Техники на лазење кај бебињата

Техники на лазење кај бебињата

Постојат повеќе техники на лазење кај бебињата кои се во директна зависност од тоа колку на бебињата им се силни рацете, дали можат да ги отворат дланките, дали нозете имаат уреден, послаб или посилен тонус.

Лазењето ги подобрува визуелно-просторните вештини кај бебињата

Лазењето ги подобрува визуелно-просторните вештини кај бебињата

Покрај мноштвото други придобивки на лазењето, од аспект на развој на сетилата на доенчето, неговата рамнотежа, социо-емоционалниот развој, рбетното усогласување и сл. многу значаен аспект на лазењето како фаза во моторичкиот развој е и подобрувањето на визуелно-просторните вештини.

Зошто е добро да го поставите бебето во позиција легнато на стомак

Зошто е добро да го поставите бебето во позиција легнато на стомак

Поставувањето на новороденчето на неговиот стомак не само што ги зацврстува мускулите на вратот туку и го зајакнува рбетот и мускулатурата на грбот.

Зошто кожата кај некои новороденчиња е сува и се лупи

Зошто кожата кај некои новороденчиња е сува и се лупи

Изгледот на новороденчето непосредно по раѓањето понекогаш е сосема поинаков од она што го очекуваме, гледајќи ги прекрасните фотографии од слатките штотуку родени бебиња. 

Кашичка од киви и ленено семе

Кашичка од киви и ленено семе

Вкусен оброк погоден за бебиња постари од десет месеци.

Пијалок кој совршено одговара по велигденскиот пост

Пијалок кој совршено одговара по велигденскиот пост

Доколку сте постеле, овој пијалок совршено ќе ви одговара за враќање на енергијата на организмот.

Powered by WP Bannerize