Powered by WP Bannerize

Како да му помогнете на бебето кога има грчеви (колики)

Како да му помогнете на бебето кога има грчеви (колики)

Според статистичките податоци, приближно 20% од бебињата имаат колики т.е.грчеви во првите три месеци од животот. Тие најчесто започнуваат во текот на втората или
третата недела од животот (кај недоносените деца и подоцна) а својот максимум го достигнуваат околу шестата недела од животот.

Доење близнаци

Доење близнаци

Уште за време на бременоста , жените кои носат близнаци постојано се запрашуваат како ќе ги дојат своите бебиња и дали ќе имаат доволно млеко за своите близначиња. Најчесто овие прашања се поставуваат во советувалиштата за бебиња. Во прилог следуваат одговори на овие прашања кои се надеваме ќе ви помогнат полесно да се снајдете во улогата на доењето.

Распоред на спиење според возраст (1месец-3 години)

Распоред на спиење според возраст (1месец-3 години)

Ова најверојатно е едно од многуте ваши прашања кои си ги поставувате секојдневно, а се поврзани со спиењето на вашето дете. Подолу објаснуваме колку во просек е потребно детето да спие во текот на 24 часа. Се разбира, секое дете е различно и најпрво тоа самото покажува дали му се потребни два часа, повеќе или помалку спиење од другите деца.

Апгар тест-прв тест во животот на вашето бебе

Апгар тест-прв тест во животот на вашето бебе

Апгар тестот е првиот тест во животот на бебето, со кој се врши испитување на состојбата на новороденчето, врз основа на набљудувања на пет основни функции. Се оценува дишењето, бојата на кожата, срцето, мускулите и рефлексите на бебето.

Млечна каша со пченкарно брашно

Млечна каша со пченкарно брашно

Подгответе вкусна кашичка за вашето бебенце.

Незнаете каква торта за првата годинка на вашето малечко- еве неколку идеи

Незнаете каква торта за првата годинка на вашето малечко- еве неколку идеи

Се ближи првиот роденден на вашето малечко, а немате идеја каква да биде првата родененска торта ние ќе ви помогнеме.

Три предлог кашички за бебе

Три предлог кашички за бебе

БЕБЕШКИ ШЕЈК ОД ЈАБОЛКО

Дали шеќерот e штетен за детето?

Дали шеќерот e штетен за детето?

Она што треба да го имате на ум е дека детето нема потреба за благо како возрасните, поради тоа, подобро е да се навикне на вкусот на овошјето, природните сокови и каши во кои нема дополнителни засладувачи, но поради привлечниот вкус на слатките, може да започне да одбива да јаде права храна.

Дали смеете да додадете сол во подготовката на оброкот за вашето бебе?

Дали смеете да додадете сол во подготовката на оброкот за вашето бебе?

Родителите најчесто се во гнедоумица дали можат да ја засолат храната која ја подготвуваат за своето бебе, бидејќи се плашат дека истата е многу безвкусна и поради тоа детето нема да ја јаде.

Од кога бебињата можат да седат

Од кога бебињата можат да седат

Првата година од животот на секое новородено е исполнета со многу брзи и интензинви промени. Покрај фактот што децата растат многу бргу и добиваат во телесна тежина и должина, тие исто така многу бргу се менуваат, физички и психички. Впрочем, секој родител е во можност да го забележи тоа. Овој забрзан психо-моторен развиток има исто така своја динамика. Изненадувањата што бебето им ги приредува на своитеродители се особено големи во вторите шест месеци од животот.

Егзема кај бебе

Егзема кај бебе

Егземата или атопичен дерматитис се манифестира како сува, екстремно чувствителна, задебелена кожа, може да биде присутно црвенило и може да изгледа како лушпи или пак да има мали црвени пликчиња кои можат да пукаат или да се инфицираат и е придружена со силно чешање. Егзема кај бебињата најчесто се јавува на челото, образите и скалпот, но може да се појави и на градите, рацете, нозете или други делови од телото.

Powered by WP Bannerize