Како пробиотиците влијаат врз организмот

Како пробиотиците влијаат врз организмот

Со внесувањето на пробиотици, се намалуваат крвниот притисок и холестеролот, а се зајакнува и имунитетот што е важно за бременоста. Пробиотиците го спречуваат развојот на штетни бактерии.

Пребиотици во бременоста

Пребиотици во бременоста

Пребиотиците можат поволно да влијаат врз растот на една или повеќе бактерии и го зајакнуваат имунитетот. Најзначајни пребиотици се олигосахариди, лактоза и несварлов скроб.

Важноста на водата за време на бременоста

Важноста на водата за време на бременоста

Соодветната хидратација на организмот за време на бременоста е важна, како за мајката така и за бебето во стомакот.

Дали некои зачини се забранети во бременоста

Дали некои зачини се забранети во бременоста

Лекарите и истражувачите имаат спротивставени мислења во врска со штетноста на одредени зачини во бременоста. Но, најдобро е да се посоветувате со својот гинеколог по ова прашање. Исто така слушајте го своето тело и не претерувајте во ништo.

Појадок за време на бременоста

Појадок за време на бременоста

Најдобро е денот да го започнете со овошје и зеленчук. Добар избор е овошна или салата од зеленчук.

Рецепт: Здрави и вкусни детски бисквити

Рецепт: Здрави и вкусни детски бисквити

 

Вкусни и здрави бисквити за деца постари од една година со овесни снегулки.

Крем кашичка со зеленчук

Крем кашичка со зеленчук

Кашичка од морков, тиква, брокула и компир.

Како да му помогнете на дете кое има опстипација

Како да му помогнете на дете кое има опстипација

До опстипација кај децата најчесто доаѓа поради неколку причини како што се:

Исхрана во седмиот месец на бебето

Исхрана во седмиот месец на бебето

Новините во седмиот месец при исхраната се однесуваат на воведување на месо, жолчка и житарки.

Кашичка од грашок и палента

Кашичка од грашок и палента

Оброк погоден за бебиња постари од шест месеци.

Не брзајте со воведување на житарките во бебешката исхрана

Не брзајте со воведување на житарките во бебешката исхрана

За воведувањето на житарките во бебешката исхрана сеуште се водат полемики околу тоа кога е најпогодно време за првиот оброк од житарки.