Протеинска кашичка од пасиран грав

Протеинска кашичка од пасиран грав

Вкусна протеинска кашичка за вашето бебе. Оброк кој изобилува со протеини, влакна и железо. Погоден за бебиња постари од 9 месеци. 

Пијалок освен мајчиното млеко-вода или овошен сок

Пијалок освен мајчиното млеко-вода или овошен сок

Главен пијалок на бебињата до 12 месеци треба да биде мајчиното односно вештачкото млеко, доколку мајката не дои (500-600 мл дневно).

Каков е протеинскиот состав на адаптираното млеко

Каков е протеинскиот состав на адаптираното млеко

Ако мајката не е во можност да дои, тогаш бебето може да се храни со вештачко млеко адаптирано на возраста на бебето.

Совети за подобро надминување на првата фаза од воведување на дохрана кај бебињата

Совети за подобро надминување на првата фаза од воведување на дохрана кај бебињата

Дури и кога ќе одлучите дека е потребно да воведете дохрана во бебешката исхрана, во самата прва, односно почетна фаза не треба да се заборави дека сеуште главен извор на енергија и внес на хранливи материи е мајчиното млеко или адаптираното млеко.

Бебешкиот плач не значи само потреба за храна

Бебешкиот плач не значи само потреба за храна

Обично бебињата плачат од некоја причина, но тоа секогаш не е поврзано со барање на храна.

Млечна кашичка со гриз

Млечна кашичка со гриз

Кашичка погодна за бебиња постари од пет месеци.

Не ги воведувајте производите еден по еден во исхраната на бебињата

Не ги воведувајте производите еден по еден во исхраната на бебињата

Иако досега беше правило заради алергиски реакции на бебињата да се воведува еден по еден производ, некои нови откритија го порачуваат спротивното.

Хранењето не е само забава

Хранењето не е само забава

Храната за бебиња мора на некој начин да биде забавно искуство, бидејќи бебињата се под стрес бидејќи не се хранат исклучиво со мајчино млеко и тоа мора да го земете предвид. Децата треба да ги поттикнете да си играат со храната, но таа храна мора да биде здрава.

Ексклузивното доење се препорачува во првите шест месеци од животот на бебето

Ексклузивното доење се препорачува во првите шест месеци од животот на бебето

Ексклузивно доење значи исхрана единствено и само со мајчино млеко најмалку во првите 4 месеци, а се препорачува во првите 6 месеци од животот, без додавање на друга храна или течности, вклучувајќи ја и водата.

Кашичка од спанаќ со компири

Кашичка од спанаќ со компири

Вкусен оброк за бебиња, погоден уште при самото воведување на цврста храна.

Слушањето музика ги намалува болките кај детето

Слушањето музика ги намалува болките кај детето

Доктор Лиза Хартлинг која била на чело на изтражувачкиот тим, спровела клинички испитувања на 42 деца, со старост од 3 до 11 години, кои заздравувале од оперативни интервенции.