Најчестите родителски грешки кои го успоруваат раниот развој на детската интелегенција

Најчестите родителски грешки кои го успоруваат раниот развој на детската интелегенција

Докторот Ранко Рајовиќ, познат стучњак од областа за рано поттикнување на детската интелегенција, обајснува зошто не треба да им забрануваме на децата да играат на подот, да скокаат по креветот и да се вртат околку својата оска.

Не постојат магични апчиња кои го подобруваат имунитетот кај децата

Не постојат магични апчиња кои го подобруваат имунитетот кај децата

Поголемиот дел од возрасните се убедени дека постои лек кој на чудотворен начин може да влијае врз зајакнувањето на имунитетот кај децата. Ваков лек не постои, а сето она што е на полиците во многу аптеки се „шарени лаги“. Употребата на овие препарати служи само за родителите да се уверат дека прават добро за своето дете. Другата цел на овие лекови е да ги наполнат џебовите на производителите.

Колку храна им треба на децата по првата година

Колку храна им треба на децата по првата година

Според Американската академија на педијатри, детскиот развој се успорува по првата година, така што со исхраната не треба да се претерува. Имено, меѓу првата и третата година детето треба да внесува околу 40 калории на секои 2,5 см висина.

Храна која ја ублажува утринската мачнина во бременоста

Храна која ја ублажува утринската мачнина во бременоста

Бременоста на жените им носи бројни нови искуства но и физичка, ментална и емотивна промена. Утринската мачнина е дел од бременоста, но постои начин како да се ублажи.

Кашичка од телешко месо и пиперка

Кашичка од телешко месо и пиперка

Вкусен оброк богат со железо и витамин Ц наменет за бебиња постари од десет месеци.

На колку часа треба да се дои бебето во првиот месец од животот

На колку часа треба да се дои бебето во првиот месец од животот

Сите совети од типот: бебето треба да цица на секои два-три часа или пак дека треба да чекате определено време да се свари млекото во стомачето на бебето од претходниот подој пред повторно да ги понудите полните гради – во основа за некого се точни и прифатливи во реалноста,  но за некого не се воопшто.

Што со гостите кои не ги разбираат вашите родителски обврски

Што со гостите кои не ги разбираат вашите родителски обврски

Кога ќе се роди бебето, барем на самиот почеток, вашиот друштвен живот ќе биде еднаков на нула. Тоа е очекувано и без разлика колку и да мислите дека ќе ви недостигаат забавите и доцните дружења сепак нема да биде така, затоа што вашите интереси ќе бидат променети и насочени кон нешто уште поважно-вашето новороденче.

Бебешки бисквити со банана

Бебешки бисквити со банана

Кој вели дека десертите не можат да бидат здрави и истовремено вистинско уживање за вашите најмили.

Производи кои предизвикуваат главоболка

Производи кои предизвикуваат главоболка

На појавата на главоболката влијае алкохолот, кафето, чајот односно производи кои содржат танини. Но еве кои производи треба да ги јадете внимателно.

Кенгур носилка за пофлексибилно движење

Кенгур носилка за пофлексибилно движење

Кенгур носилката е многу практична бидејќи ги ослободува двете раце на личноста која го носи бебето, а со тоа ја подигнува на повисоко ниво мобилноста и флексибилноста при движењето.

Индикации кои укажуваат на тоа дека вашето дете треба да посети логопед

Индикации кои укажуваат на тоа дека вашето дете треба да посети логопед

Задолжителна е препораката да посетите логопед ( аутиолог ) доколку забележите дека вашето дете: