Powered by WP Bannerize

Кашичка од батат и круша

Кашичка од батат и круша

Доколку вашето бебе е постаро од шест месеци направете му каша на чиј сладок вкус нема да може да му одолее.

Практикувајте природна нега на бебешката кожа

Практикувајте природна нега на бебешката кожа

Голем број на производи во себе содржат состојки како контаминиран формалдехид, 1.4 диоксан, па дури и нитрозамин. Ова се штетни состојки кои може да предизвикаат рак, силна иритација на кожата и истите треба да се избегнуваат.

Најчести заблуди околу варичелата

Најчести заблуди околу варичелата

Во овој период варичелата е чест “непосакуван гостин” кај децата. Лесно се шират помеѓу децата кои не ги имаат прележано овие сипаници, а ние ви ги откриваме најчестите заблуди на родителите во врска со оваа болест.

Спречете настинка кај бебе

Спречете настинка кај бебе

Настинката не секогаш може да се спречи, а тоа и не би било добро, бидејќи секое дете на таков начин го зајакнува својот одбранбен механизам против микроорганизмите во околината во која живее. Сепак, мајката може на “здрав начин” да го намали бројот на настинки кај бебето, а со самото тоа и можностите за појава на компликации кои може да произлезат од една обична настинка.

Кога треба да се почне со четкање на заби

Кога треба да се почне со четкање на заби

Може да се почне со користење на забните пасти во втората година од животот на детето, и тоа треба да биде детска паста.

Упатства за правилно доење

Упатства за правилно доење

Идеално би било бебето да биде еднакво долго на секоја града – но секој модел и секој подој различно ги црпат ресурсите. Траењето на подојот се менува во зависност од повеќе фактори, меѓу кои спаѓаат скоковите во развојот, зачестеноста на подоите и филозофијата на доење што ја негувате. Сепак, земете ги предвид следниве упатства.

Дехидратација кај дете

Дехидратација кај дете

Некои од следниве знаци покажуваат дека бебето дехидрирало, односно ги покажуваат почетните симптоми за недостаток на течности во организмот:

Што може да го поремети доењето

Што може да го поремети доењето

Бебето може да се вознемири при некои постапки во негата или комуникацијата и тогаш вознемиреноста го отежнува доењето поради што мајките заклучуваат дека нивното млеко не е квалитетно, дека го немаат во доволни количини или дека бебето е гладно. На што да се припази при негата на бебето?

Од што се прави адаптираното млеко

Од што се прави адаптираното млеко

Во ситуации кога мајката не може да дои, за исхрана на бебето се препорачува млечна формула. Дознајте како се прави и што содржи…

Што кога мајката има премногу млеко

Што кога мајката има премногу млеко

Иако почест случај е доилките да немаат доволно млеко, постојат и обратни случаеви – кога мајката има повеќе од потребно. Како доаѓа до тоа и како да се воспостави рамнотежа во “понудата и побарувачката”?

Како да го навикнете бебето да пие од шише

Како да го навикнете бебето да пие од шише

Многу мајки се соочуваат со потешкотии при навикнувањето на своите бебиња да пијат млеко од шише. Некои од нив едноставно сакаат од време на време да се одморат од доењето.

Доколку сакате вашето мало дете што побрзо да го навикнте да употребува шише, треба да се послужите со следниве трикови:

Powered by WP Bannerize