Powered by WP Bannerize

Да за рибата како дел од менито во бременоста, но сепак со внимание

Да за рибата како дел од менито во бременоста, но сепак со внимание

 

Во текот на бременоста се препорачува да се конзумира барем два оброка кои содржат рибино месо во текот на неделата.

Во раната бременост се дозволени 300 калории повеќе

Во раната бременост се дозволени 300 калории повеќе

Очекувањето за зголемување на телесната тежина кај трудниците во текот на првите три месеци од бременоста се однесува на просечните два до три килограми. 

Зошто во раната бременост се зголемува апетитот кај некои трудници

Зошто во раната бременост се зголемува апетитот кај некои трудници

До неодамна се сметало дека најмногу внимание трудницата треба да посвети на исхраната во втората половина од бременоста кога и плодот позначително добива на тежина.

Житариците идеална храна во текот на бременоста

Житариците идеална храна во текот на бременоста

Интегралните житарици ( овесни, ржени, пченични, јачменови) претставуваат богат изор на природни шеќери и витамини,

Колку изнесува препорачаниот внес на јаглени хидрати во бременоста

Колку изнесува препорачаниот внес на јаглени хидрати во бременоста

Шеќерите се погонско гориво за организмот. Во текот на бременоста од нив треба да потекнуваат околу 50% од калориите.

Недоволно термички обработените јајца опасни за трудниците

Недоволно термички обработените јајца опасни за трудниците

Меко сварени јајца за појадок, пржено јајце на око, торти и слатки чии кремови се подготвени од термички необработени јајца-овие деликатеси секоја трудница треба да ги заборви барем до породувањето.

Конзумирање алкохол за време на бременост

Конзумирање алкохол за време на бременост

Експерименти спроведени врз животни сугерираат дека конзумирањето алкохол за време на бременост може да влијае на склоност кон алкохол кај идните генерации.

Избалансираноста на мастите и протеините е важна во бременоста

Избалансираноста на мастите и протеините е важна во бременоста

Разновидната и избалансирана исхрана игра клучна улога во развивањето на здравиот плод во текот на бременоста.

Колку се зголемуваат енергетските потреби на организмот во бременоста

Колку се зголемуваат енергетските потреби на организмот во бременоста

Според најновите нутриционистички насоки, се смета дека во текот на првото тромесечје во бременоста нема потреба од дополнително зголемување на енергетскиот внес преку исхраната.

Кикирики против анемија во бременоста

Кикирики против анемија во бременоста

Анемијата во бременоста е состојба која што во никој случај не смее да се игнорира. Тоа значи дека во крвта постои намалена количина на хемоглобин што придонесува клетките потешко да се снабдуваат со кислород.

Корисноста поголема од ризикот при често конзумирање на риба во бременоста

Корисноста поголема од ризикот при често конзумирање на риба во бременоста

Резултатите од истражувањето спроведено од доктор Џосеф Хибелин од Националниот иститут за токсичност и алкохолизам во Америка, докажува дека за детскиот развој, конзумацијата на 340 грама риба неделно има поголема корисност од хранливите материи отколку штетност од токсичните елементи како што е живата.

Powered by WP Bannerize