Powered by WP Bannerize

Конзумирањето на голема количина на магдонос во бременоста е штетно

Конзумирањето на голема количина на магдонос во бременоста е штетно

Поради својот исклучително богат витамински и минерален состав, магдоносот со право се вбројува во групата на хранливи намирници кои се исклучително здрави за конзумација.

Како треба да изгледа менито на една трудница

Како треба да изгледа менито на една трудница

Како треба да изгледа менито на една трудница богато со свежа, здрава и избалансирана исхрана.

Внимателно со флуорот во бременоста

Внимателно со флуорот во бременоста

Флуорот е многу важен елемент во исхраната на трудниците. Создавањето на забите кај плодот е најпогоден период за искористување на флуорот. 

Што треба да јаде бременета жена која е вегетаријанец

Што треба да јаде бременета жена која е вегетаријанец

Црвено месо, месото од живина и риба се извор на железо кој е неопходен во текот на бременоста. Исто така телешко и јагнешко месо се извор на фолна киселина која е неопходна во периотждот на бременоста, но што доколку жената не јаде месо?

Правила за “шеќер” кај бремените жени

Правила за “шеќер” кај бремените жени
Бремените жени добиваат поголема тежина, особено оние кои имаат гестациски дијабетес па кај нив  се забележува забрзан, односно прекумерен раст на фетусот. Доколку кај бремената жена дојде до зголемување на крвниот притисок се препорачува диета до 1800 калории.

Туната не се препорачува во текот на бременоста

Туната не се препорачува во текот на бременоста
Бремените жени треба да бидат внимателни при консумирање на скуша, туна или  сабјарка поради живата што тие ја содржат.

Колку белковини и се потребни на една трудница

Колку белковини и се потребни на една трудница

Исхраната на идната мајка секогаш треба да биде здрава и избалансирана на тој начин да ги обезбеди сите потребни витамини и минерали за неа и за нејзиниот плод.

Аспарагус-одлична хранлива намирница за трудниците

Аспарагус-одлична хранлива намирница за трудниците

Фолната киселина е синтетички облик на витаминот Б, кој во голема количина се крие во аспарагусот.

Исхрана на трудниците со дијабетес

Исхрана на трудниците со дијабетес

Трудницата со дијабетес мора да се потруди да ги елимира слатките работи и преработениот шеќер од исхраната колку што е возможно повеќе.

Медот задолжителен во исхраната на бремените жени

Медот задолжителен во исхраната на бремените жени

Медот ги намалува мачнините и нагоните на повраќање а исто така и го враќа расположението па бремените жени треба да го конзумираат од самото зачнување на плодот.

Хранете се здраво во текот на бременоста

Хранете се здраво во текот на бременоста

Витамините, протеините а особено овошјето и зеленчукот, имаат големо влијание во развојот на бременоста и играат огромна улога дали тоа ќе иде во добар или лош правец.

Powered by WP Bannerize