Powered by WP Bannerize

Правила за “шеќер” кај бремените жени

Правила за “шеќер” кај бремените жени
Бремените жени добиваат поголема тежина, особено оние кои имаат гестациски дијабетес па кај нив  се забележува забрзан, односно прекумерен раст на фетусот. Доколку кај бремената жена дојде до зголемување на крвниот притисок се препорачува диета до 1800 калории.

Туната не се препорачува во текот на бременоста

Туната не се препорачува во текот на бременоста
Бремените жени треба да бидат внимателни при консумирање на скуша, туна или  сабјарка поради живата што тие ја содржат.

Колку белковини и се потребни на една трудница

Колку белковини и се потребни на една трудница

Исхраната на идната мајка секогаш треба да биде здрава и избалансирана на тој начин да ги обезбеди сите потребни витамини и минерали за неа и за нејзиниот плод.

Аспарагус-одлична хранлива намирница за трудниците

Аспарагус-одлична хранлива намирница за трудниците

Фолната киселина е синтетички облик на витаминот Б, кој во голема количина се крие во аспарагусот.

Исхрана на трудниците со дијабетес

Исхрана на трудниците со дијабетес

Трудницата со дијабетес мора да се потруди да ги елимира слатките работи и преработениот шеќер од исхраната колку што е возможно повеќе.

Медот задолжителен во исхраната на бремените жени

Медот задолжителен во исхраната на бремените жени

Медот ги намалува мачнините и нагоните на повраќање а исто така и го враќа расположението па бремените жени треба да го конзумираат од самото зачнување на плодот.

Хранете се здраво во текот на бременоста

Хранете се здраво во текот на бременоста

Витамините, протеините а особено овошјето и зеленчукот, имаат големо влијание во развојот на бременоста и играат огромна улога дали тоа ќе иде во добар или лош правец.

Како да се храните во текот на бременоста

Како да се храните во текот на бременоста

Секоја идна мајка се соочува со дилемата како да се храни во бременоста.

Основни правила за исхрана во бременоста

Основни правила за исхрана во бременоста

Бременоста е време кога жената треба да посвети посебно внимание на своето тело и да е свесна дека во неа се развива нов живот,но никако не е правило дека жената мора да јаде дупло или за двајца.

Храна која не се препорачува на трудниците

Храна која не се препорачува на трудниците

Трудниците треба особено да внимаваат на тоа што јадат, бидејќи многу од намирниците можат да имаат потенцијална опасност поради бактериите што ги кријат во себе.

Прилагодување на исхраната во текот на бременоста

Прилагодување на исхраната во текот на бременоста

Во првите три месеци од бременоста потребите за енергентска вредност на храната не треба да се зголемуваат, но подоцна потребно е тие да се зголемат за 200 до 300 калории.

Powered by WP Bannerize