Powered by WP Bannerize

Победете го заморот во бременоста

Победете го заморот во бременоста

Без разлика дали сте на самиот почеток, на крајот или во периодот после бременоста, заморот е присутен кај вас како последица на зголемената концентрација на хормони во вашиот организам. Меѓутоа, заморот може да се јави и како последица на развојот на плодот, анемија, намалено лачење на хормони на тироидната жлезда, зголемената активност околу новороденчето, неправилната исхрана.

Прекумерно повраќање во бременоста

Прекумерно повраќање во бременоста

За прекумерно повраќање зборуваме кога трудницата повраќа повеќе од 15, односно 20 пати и повеќе на ден. Состојбата медицински наречена еmesis gravidarum , прекумерно повраќање во бременоста самата по себе не е опасна, но е вовед во една многу потешка клиничка слика за трудницата.Таа не е во можност да внесува, задржува и искористува никакви хранливи состојки, без разлика дали храната е во цврста или во течна состојба.

Кои хранливи состојки се неопходни за здрава бременост

Кои хранливи состојки се неопходни за здрава бременост

Правилниот развој на фетусот е во директна зависност од количината на хранливи состојки кои што мајката ги внесува во нејзиниот организам преку исхраната. Во текот на бременоста неопходно е мајката да внесува урамнотежена количина на белковини, јагленохидрати и масти, а при тоа да се внимава внесот на витамини и минерали истовремено да ги задоволува нејзините и потребите на фетусот.

Магнезиумот е неопходен минерал за здрав развој на фетусот

Магнезиумот е неопходен минерал  за здрав развој на фетусот

Во текот на бременоста фетусот ги добива сите хранливи состојки преку мајката. Поради тоа е неопходно мајката да има здрава и избалансирана исхрана која ќе ги задоволи нејзините и потребите на нејзиното бебе за витамини, минерали и останати хранливи состојки. Многу важен сегмент во таквиот здрав начин на исхрана е внесувањето на доволна количина на магнезиум. Потребната количина која би ги задоволила потребите како на мајката така и на фетусот во текот на бременоста драстично се зголемуваат во однос на количината потребна за жените кои не се бремени.

Важноста на железото за бремените жени

Важноста на железото за бремените жени

Кај бремените жени потребата за железо се зголемува за два пати. Претходно, додека жената била во фаза на планирање на бременост, потребниот дневен внес на железо изнесувал 15 мг. Во текот на бременоста таа количина се зголемува на 30 мг дневно.

Што влијае врз развојот на бебињата

Што влијае врз развојот на бебињата

Здравјето на децата во најголема мерка зависи од однесувањето на мајките за време на бременоста. Здрава и смирена трудница најчесто раѓа здраво и смирено дете. Ако бебето го дои, исполнети се сите предуслови за правилен развој на детето, тврдат стручњаците.

Дали е нормално трудницата да не добива килограми во текот на бременоста?

Дали е нормално трудницата да не добива килограми во текот на бременоста?

Причините зошто бремените жени не добиваат на килажа може да бидат многубројни но некои од нив апсолутно не влијаат врз здравјето на мајката и бебето.

Зошто е важна фолната киселина во бременоста

Зошто е важна фолната киселина во бременоста

Фолната киселина е витамин кој организмот не е во состојба да го произведе сам, ниту пак да го складира подолго време.

Исхрана во текот на бременоста

Исхрана во текот на бременоста

Бремената жена секој ден треба да јаде по една порција од следниве 5 групи на храна (придржувајте се до 5 поединечни оброци во текот на денот):

Намалете ги мачнините во бременоста

Намалете ги мачнините во бременоста

Речиси сите трудници искусиле некаков вид на гадење и мачнини во текот на бременоста, а еве како да си олесните и да ги намалите мачнините.

Здрава исхрана кај бремените жени

Здрава исхрана кај бремените жени

Секојдневната исхрана треба да се состои од производи кои се богати со витамин Б комплекс,Ц,А и Д како што се свежо овошје и зеленчук, риба, јајца како и прозиводи кои содржат минерали, калциум и железо како што се црвено месо, зелен лисест зеленчук, млеко, млечни производи и риба.

Powered by WP Bannerize