Инструменталното прскање на воденикот го скратува времето на породување

Инструменталното прскање на воденикот го скратува времето на породување

Инструменталното прскање на водењакот односно амниотомијата, особено кај прворотките, го скратува времето на породување дури за 10%

Фото: Последните моменти пред да се породи мама

Фото: Последните моменти пред да се породи мама

Мораме да признаеме дека младата фотографка Лаура Паулеску снимила интересен низ на фотографии кои го отсликувааат времето на подготовка за породување на Ники Колкит која ужива во прегратките на своите деца.

Знаци кои го најавуваат породувањето

Знаци кои го најавуваат породувањето

Кај жените кои досега не раѓале, плодот се спушта во карлицата две до четри недели пред породувањето, се со цел да се подготви за излегување. А пак на жените на кои тоа не им е прво породување, спуштањето на плодот не се случува се додека не се појават првите контракции.

Активна и пасивна фаза на породувањето

Активна и пасивна фаза на породувањето
Омекнувањето на цервиксот и неговото отворање го најавува почетокот на породувањето.

Воденикот не пука како во филмовите

Воденикот не пука како во филмовите

Иако пукањето на воденикот и истекувањето на плодовата вода е сигурен знак дека породувањето полека започнува, сепак тоа не се случува на истиот начин како што се прикажува во филмовите-додека одите на улица, пазарите во маркет и сл. и одеднаш ви истекува огромна количина течност од вагината а вие врискате од неиздржливи болки кои одеднаш почнуваат.

Четири глупави коментари кои луѓето ги имаат за природното породување

Четири глупави коментари кои луѓето ги имаат за природното породување

Одлуката за начинот на породување е приватна одлука на секоја идна мајка и треба да се почитува.

Како влијае над бебето царскиот рез по барање на мајката

Како влијае над бебето царскиот рез по барање на мајката

Најчесто поради стравот од болката при вагиналното породување жените бараат да се породат со царски рез.

Породување на столче – нова пракса со стара традиција

Породување на столче - нова пракса со стара традиција

Породувањето на столче е секојдневие во родилиштата во развиените земји. Иако е релативно нова пракса сепак всушност тоа е враќање кон минатото со еден современ пристап.

Што нема да ви каже докторот за породувањето

Што нема да ви каже докторот за породувањето

Кога ќе почнат контракциите и кога ќе стигнете во болница, нема да ви дозволат да јадете, без разлика колку болките траат. Ќе можете само да пиете вода и ретки сокови. Тоа се практикува главно поради можноста за царски рез: ако сте под општа анестезија, докторите стравуваат дека со вдишувањето ќе ја донесете храната во дишните патишта.

Породување со гас за смеење

Породување со гас за смеење

Азот оксид обично се користи како анестетик при мали зафати или кај заболекари. Азот оксид се меша со кислород и предизвикува чувство на опуштеност и еуфорија кај повеќето пациенти. Гасот кој предизвикува смеење се врзува за крвните клетки во плуќата и патува до мозокот.

Помогнете му на бебето полесно да го помине процесот на раѓање

Помогнете му на бебето полесно да го помине процесот на раѓање

Велат, телото на жената е создадено за да може да го издржи процесот на раѓање и на свет да го донесе детето.