Powered by WP Bannerize

Високите температури може да предизвикаат предвремно породување

Високите температури може да предизвикаат предвремно породување

Одделението за социјална и превентицна медицина на Универзитетот во Монтреал спроведе истражување кое се однесува на влијанието на високите температури на бременоста.

Жените се потешко ќе раѓаат по природен пат

Жените се потешко ќе раѓаат по природен пат

Според пишувањата на британски „Телеграф“, 84 годишен француски лекар Мишел Оден истакнува дека раѓањето премногу ќе биде условено од лекови, до таа мерка што жените наскоро без нив нема да можат да се породат.

Како да се опуштите при породувањето?

Како да се опуштите при породувањето?

Ова е навистина многу важно. Породувањето ќе оди многу полесно и ќе се забрза ако сите мускули во телото се опуштени, а само матката се контрахира. Ако постои тензија во другите мускули, особено на лицето и вратот, таа ќе се прошири до пелвичните мускули, кои пак треба да бидат опуштени за време на контракциите. Хемиските промени во исцрпените мускули  од тензијата, го намалуваат прагот на болка. Кога стегнатите мускули ќе се соочат со непопустливите контракции на матката резулататот е болка.

Алкохолот предизвикува предвремено породување

Алкохолот предизвикува предвремено породување

Еве уште една причина поради која ако сте бремена не би требало да пиете алкохол.

Дали породувањето боли?- најчесто прашање меѓу трудниците

Дали породувањето боли?- најчесто прашање меѓу трудниците

Породувањето понекогаш може да биде малку непријатно искуство за многу мајки. Најчесто прашање кај трудниците е дали породувањето боли?

Внесувајте течности за време на породувањето

Внесувајте течности за време на породувањето

Бремена сте во псоледниот месец, очекувате во секој момент бебето да се роди? Секако подготвувате торбичка со сите работи кои би ви биле потребни за на породилно. Но никако не заборавајте во неа да оставете место за храна и напивки кои ќе ги земете со себе.

СЗО: Постои епидемија од царски рез

СЗО: Постои епидемија од царски рез

Светската здравствена организација (СЗО) предупредува на големиот број породувања, кои без медицинска оправданост, се изведуваат со царски рез.Царскиот рез е најчесто се изведува во развиените земји, а истовреме многу трудници, на кои им е потребен, немаат пристап до тој зафат.

Најискрените емоции по породувањето- фотографии од мајки и новороденчиња

Најискрените емоции по породувањето- фотографии од мајки и новороденчиња

Секое раѓање е различно, но едно нешто ги поврзува сите- радоста во срцата на мајките кога по најинтимното искуство во нивниот живот ќе го видат за прв пат своето малечко.

30% од Македонките се одлучуваат за царски рез

30% од Македонките се одлучуваат за царски рез

Ризиците кои се поврзани со царскиот рез вклучуваат: побавно зарепнување на мајката, пропуштени добродетелни бактерии за бебето (важноста на микробиомот е огромна и има долгорочно влијание врз здравјето), зголемен ризик за инефкции итн.

Што е психофизичка подготовка за породување?

Што е психофизичка подготовка за породување?

Програмата за психофизичка подготовка за породување се состои од физички вежби кои имаат за цел за зголемување на општата физичка кондиција, зајакнување на групните мускули кои се користат во фазата на истиснување на бебето (како што се карличните мускули во дното на карлицата).

За полесно породување јадете урми

За полесно породување јадете урми

Научници од Универзитетот за Наука и технологија, од Јордан, решиле да ги испитаат ефектите, кои го имаат урмите врз параметрите и исходот на продувањето. Студијата траела од фебруари 2007 до јануари 2008 година.

Powered by WP Bannerize