Powered by WP Bannerize

ВИДЕО: Породување снимено на машина за магнетна резонанца

ВИДЕО: Породување снимено на машина за магнетна резонанца

Уште во 2010 година една мајка од Германија решила како свој придонес за науката да се породи во машина за магнетна резонанца, за да може детално од внатре да се следи процесот на раѓање.

Што е потребно да земете за во родилиште?

Што е потребно да земете за во родилиште?

Ве мачи прашањето што ќе ви биде потребно да понесете во болница пред породувањет?Треба да знаете дека многу зависи од тоа во која болница ќе се породите.

Како да знаете дека породувањето започнало?

Како да знаете дека породувањето започнало?

Породилните болки започнуваат кога доаѓа до контракција на матката.

Дали породувањето боли?

Дали породувањето боли?

За многумина породувањето претставува остварување на сонот и кулминација на повеќемесечно исчекување.

Паѓање на мукузниот чеп, знак дека породувањето започнува

Паѓање на мукузниот чеп, знак дека породувањето започнува

Мукозниот чеп служи за матката да биде запечатена и бебето да биде заштитено од инфекции. Пред породувањето, како што почнува да се отвора грлото на матката, така почнува да се разлабавува и мукозниот чеп.

Подгответе ја торбицата за породување

Подгответе ја торбицата за породување

Најчестото прашање на сите идни мајки кои прв пат одат на породување е што треба да понесат со себе во торбицата?! Најчесто земаат се освен тоа што им е навистина потребно! Оние кои планираат да се породат во приватна клиника, можат слободно да си го земат само паричникот.

Знаци дека породувањето започнало

Знаци дека породувањето започнало

Време е вашето бебе да дојде на свет! Како и поголемиот дел мајки се соочувате со страв и возбуда во исто време. Страв од непознато, возбуда, конечно после девет месеци да се гушнете со вашето малечко.

Како изгледаат контракциите?

Како изгледаат контракциите?

Кога имате контракции, матката се затегнува, а потоа се опушта, како една појака верзија на периодични болки, сигурно сте имале контракции за време на целата бременост кои стануваат појаки на крајот. Она што е важно е да знаете да ги разликувате.

Што е всушност царски рез

Што е всушност царски рез

Царскиот рез е операција која се врши при породување. Подразбира рез на предниот дел на стомакот  и матката.

Powered by WP Bannerize