Powered by WP Bannerize

Породување со гас за смеење

Породување со гас за смеење

Азот оксид обично се користи како анестетик при мали зафати или кај заболекари. Азот оксид се меша со кислород и предизвикува чувство на опуштеност и еуфорија кај повеќето пациенти. Гасот кој предизвикува смеење се врзува за крвните клетки во плуќата и патува до мозокот.

Помогнете му на бебето полесно да го помине процесот на раѓање

Помогнете му на бебето полесно да го помине процесот на раѓање

Велат, телото на жената е создадено за да може да го издржи процесот на раѓање и на свет да го донесе детето.

Во развиените земји значително е намален бројот на абортуси

Во развиените земји значително е намален бројот на абортуси

Околу 56 милиони абортуси се извршуваат на годишно ниво ширум светот.

Препознајте ги двете фази од почетокот на контракциите до породувањето

Препознајте ги двете фази од почетокот на контракциите до породувањето

Веќе сте длабоко навлезени во 37 недела од бременоста и полека психички се подготвувате за породувањето.

Папочната врвца завиткана околу вратот на бебето: Причини за претпазливост, не за паника

Папочната врвца завиткана околу вратот на бебето: Причини за претпазливост, не за паника

Еден од најчестите стравови кај бремените жени е завиткување на папочната врвца околу вратот на бебето. Иако звучи застрашувачки, ова е многу чест случај и не е невообичаено бебињата да се родат со папочната врвца околу вратот.

Природен царски рез-кога бебето само се извлекува од мајчината утроба

Природен царски рез-кога бебето само се извлекува од мајчината утроба

Природниот царски рез подрабира создавање на соодветен отвор на стомакот на мајката, но при тоа, лекарите не го вадат бебето од стомакот туку го пуштаат самото да ги извлече рамената.

Индијка на 70 години за прв пат стана мајка

Индијка на 70 години за прв пат стана мајка

Индијката која е навлезена во осмата деценија од животот неодамна го родила своето прво дете, за локалните медиуми изјавила дека не се чувствува страра за да биде мајка.

Како телото го доживува породувањето

Како телото го доживува породувањето

Едно поново истражување на Универзитетот во Мичиген откри дека контракциите и породилните болки се најтрауматичните искуства, низ кои може да помине телото, а самото пораѓање за женското тело е понапорно од повеќечасовно трчање.

Во која земја се родени најмногу близнаци

Во која земја се родени најмногу близнаци

Според статистичките податоци се смета дека околу 1,9% од светската популација ја сочинуваат близнаци. 

Фото: Првите моменти на мајчинството- бесценети

Фото: Првите моменти на мајчинството- бесценети

Во истиот момент кога се случува првата прегратка помеѓу мајката и нејзиното новороденче се случува чудо.  Најсилниот плач низ најсилната насмевка секогаш ќе не потсетуваат дека тие први моменти од мајчинството се навистина бесценети.

Плацентофлагија-постапка во која мајката во текот на породувањето ја јаде плацентата

Плацентофлагија-постапка во која мајката во текот на породувањето ја јаде плацентата

Според американскиот бихејворист и професор по психологија на Универзитетот Бафало, Марк Кристал се повеќе жени, најавуваат дека во рамките на породилното искуство ќе ја изедат плацентата очекувајќи од тоа полза за здравјето, пред се како начин за спречување или намалување на постпородилната депресија, пренесува „Макфакс“.

Powered by WP Bannerize