Powered by WP Bannerize

Фото: Првите моменти на мајчинството- бесценети

Фото: Првите моменти на мајчинството- бесценети

Во истиот момент кога се случува првата прегратка помеѓу мајката и нејзиното новороденче се случува чудо.  Најсилниот плач низ најсилната насмевка секогаш ќе не потсетуваат дека тие први моменти од мајчинството се навистина бесценети.

Плацентофлагија-постапка во која мајката во текот на породувањето ја јаде плацентата

Плацентофлагија-постапка во која мајката во текот на породувањето ја јаде плацентата

Според американскиот бихејворист и професор по психологија на Универзитетот Бафало, Марк Кристал се повеќе жени, најавуваат дека во рамките на породилното искуство ќе ја изедат плацентата очекувајќи од тоа полза за здравјето, пред се како начин за спречување или намалување на постпородилната депресија, пренесува „Макфакс“.

Најкусото породување во светот траело 5 минути и 17 секунди

Најкусото породување во светот траело 5 минути и 17 секунди

Првото породување обично трае од 12 до 18 часа, но Британката Дејзи Стјуарт имала експресно кусо породување, кои би можело да влезе во Гинисовата книга на рекорди.

Зошто најголемиот број на породувања започнуваат навечер

Зошто најголемиот број на породувања започнуваат навечер

Многу истражувања покажале дека најголемиот број породувања започнуваат во текот на вечерните часови.

Локални анестетици кои се аплицираат при царски рез

Локални анестетици кои се аплицираат при царски рез

Апликацијата на локалниот анестетик при изведувањето на царскиот рез се врши во  слабинскиот дел на кичмениот столб, поточно во просторот помеѓу пршлените.

Индикации за царски рез

Индикации за царски рез

Царскиот рез e оперативна техника со која се завршува породувањето. Како и секој друг оперативен зафат и царскиот рез носи ризик и можни компликации, посебно за мајката. Сепак поради напреднатите техники на изведување на чинот и анестезијата како и подобриот мониторинг овие компликации се  многу ретки.

Што е стимулација при породување

Што е стимулација при породување

Во одредени ситуации трудницата има контракции, но тие не се довлно силни за да дојде до отворање на грлото на матката и спуштање на детето. Врз основа на некои параметри, гинекологот може да донесе одлука за давање на лек кој ќе ги зголеми контракциите.

Колку често жените се пораѓаат пред да стигнат во болница

Колку често жените се пораѓаат пред да стигнат во болница

Помалку од еден процент од жените се породуваат дома или на пат кон болница. Посебно ако го раѓаат првото дете. Малку е веројатно дека нема да се препознаат контракциите кои стануваат се појаки и паузите кои стануваат се пократки, но и тоа може да се случи.

Времетраењето на породувањето некогаш и денес

Времетраењето на породувањето некогаш и денес

На мајките денес во просек им требаат околу шести и пол часа за да се породат, додека пред 50 години просечното породување траело четири часа. Тоа е заклучок на една студија, која спореди речиси 140.000 породувања во овие два временски периоди.

Причини за замотана папочна врвца околу врат на новороденче

Причини за замотана папочна врвца околу врат на новороденче

Еден од најчестите стравови кај бремените жени е завиткување на папочната врвца околу вратот на бебето. Иако звучи застрашувачки, ова е многу чест случај и не е невообичаено бебињата да се родат со папочната врвца околу вратот.

Ова се првите три знаци дека породувањето започнало

Ова се првите три знаци дека породувањето започнало

Сигурно ниту една трудница не сака да задоцни во болница кога станува збор за чинот на подорување.

Powered by WP Bannerize