Powered by WP Bannerize

Фото: Раѓање-магијата на тој возвишен чин

Фото: Раѓање-магијата на тој возвишен чин

Оној момент кога бебето конечно доаѓа на овој свет, оној момент кога за прв пат ужива во прегратката на неговата мамичка, сите тие солзи радосници… Тоа се непроценливи моменти кои го чинат животот на една жена преубав.

Заштитната улога на епизотомијата

Заштитната улога на епизотомијата

Најголем аргумент што оди во прилог на епизотомијата е дека таа има своевидна заштитна улога.

Породувањето во домашни услови е ризично за здравјето на бебето

Породувањето во домашни услови е ризично за здравјето на бебето

Според водечкото медицинско списание The Lancet жените немаат право да избираат дали ќе се породат во болница или дома токму поради можноста да се загрози здравјето на бебето доколку тие се породуваат во услови каде нема да има можност за итна медицинска интервенција доколку е потребна.

Индикаци за царски рез

Индикаци за царски рез

Индикациите за царски рез може да се поделат на апсолутни, релативни и проширени. Па оттука апсолутни се оние состојби кај кои единствено со абдоминална операција може да се заврши раѓањето.

Малата Рејн и нејзините родители слават роденден во ист ден

Малата Рејн и нејзините родители слават роденден во ист ден

Само замислите колкави се шансите сите членови на едно семејство да слават роденден во еден ист ден. Несомнено тие се многу мали.

Глобалниот ризик за смртност кај трудниците и родилките значително се намалува

Глобалниот ризик за смртност кај трудниците и родилките значително се намалува

Глобалниот ризик за смрт кај трудниците и родилките во последните дваесет и пет години се намалил за 44%- објавија комисиите на ООН во списанието The Lancet.

Витамин кој го олеснува породувањето

Витамин кој го олеснува породувањето

Ниската концентрација на витаминот Д во текот на бременоста е честа појава, особено кај оние трудници што се вегетаријанки и оние кои не се доволно изложени на сончеви зраци.

Во кој дел од денот се родени вашите деца

Во кој дел од денот се родени вашите деца

Според многубројните медицински истражувања постојат разлики во породувањето кои се базираат на периодот од денот во кој се одвива породувањето.

Присуството на таткото на раѓањето на неговото дете кај нас се уште е табу

Присуството на таткото на раѓањето на неговото дете кај нас се уште е табу

Ретко има интерес и меѓу татковците и меѓу мајките за тоа, а институциите воопшто не нудат, а не пак да поттикнуваат создавање услови за тоа.

Вистинска приказна: Се породив сама дома кога најмалку очекував

Вистинска приказна: Се породив сама дома кога најмалку очекував

Раѓањето на нов живот е момент на кој сведочат и го дожувуваат вистински само мајката и нејзиното бебе. И таткото, и докторите, и сестрите…и сите кои мислат на чинот и го очекуваат можат само да претпостават каков е тој момент-болен а најубав…единствен! Мајката е повеќе од жена, повеќе од човек…мајката е вистински херој во тој момент.

Со хипноза против породилните болки

Со хипноза против породилните болки

Кон крајот на средниот век, кој бил исполнет со мистицизам и преплавен со лекувања од врачари и свештеници, започнува примената на првите сретства против болките за време на породувањето од страна на тогашната медицина.

Powered by WP Bannerize